dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Ankestyrelsen siger o.k. til Odense-embedsmænds fodboldrejser
Odense-chefers fodboldrejser var inden for skiven i forhold til kommunens sponsorering af Odense Boldklub, vurderer Ankestyrelsen. (Arkivfoto)
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Ankestyrelsen siger o.k. til Odense-embedsmænds fodboldrejser

Chefers netværksrejser i forbindelse med sponsorat af fodboldklub udgør en mindre del af sponsoratet, vurderer Ankestyrelsen.

ODENSE: Det er lovligt, at Odense Kommune sender embedsmænd på sponsorrejser for at netværke med erhvervslivet, slår Ankestyrelsen fast i en vurdering, som DR har fået udleveret, skriver kanalen. Sponsoratet i Odense Boldklub koster kommunen 650.000 kroner, viser vurderingen fra Ankestyrelsen, der altså nu siger god for, at en del af pengene bruges på chefers rejser.

Efter kritik fra bl.a. eksperter og lokalpolitikere i forhold til, om rejserne i forbindelse med et sponsorat havde nok fagligt indhold, kom forvaltningen i oktober sidste år med en vurdering af to chefers deltagelse i 18 fodboldture i udlandet siden 2018. Rejserne indeholdt bl.a. bespisning, museumsbesøg og andre turismeaktiviteter.

I en redegørelse lød det da bl.a., at "det er Borgmesterforvaltningens klare vurdering, at det er lovligt for Odense Kommune at indgå en sponsoraftale som den foreliggende med Odense Sport & Event. Det er således også Borgmesterforvaltningens klare vurdering, at det er lovligt for kommunen at deltage i de omtalte netværksrejser, som udgør én blandt flere ydelser i sponsoraftalerne."

Økonomisk forsvarlighed

Ankestyrelsen giver med afgørelsen kommunen medhold: "Da netværksrejserne alene udgør en mindre del af det samlede sponsorat på 650.000 kr. om året, har Ankestyrelsen ikke fundet grundlag for at konstatere, at Odense Kommune har tilsidesat grundsætningen om økonomisk forsvarlighed," skriver styrelsen.

Det glæder borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der i en mail kommenterer afgørelsen over for Fyens Stiftstidende:

"Helt som forventet finder Ankestyrelsen, at det er inden for de kommunalretlige grundsætninger, når Odense Kommune på forskellig vis søger input og indsigter fra erhvervslivet, som kommunen ellers ikke ville have fået. Fordi det er at handle økonomisk forsvarligt, når vi er opsøgende og stiller os mest mulig til rådighed for det lokale erhvervsliv i forhold til samarbejde om for eksempel nye projekter og anlæg. Til gavn for job og vækstmuligheder i Odense", lyder det fra borgmesteren.

Kommunalforsker Roger Buch mener, Ankestyrelsens afgørelse "med brug af de magiske ord "netværk" og "erhvervsudvikling" blåstempler kommunale aktiviteter, der normalt ikke ville være lovlige, siger han til DR. Omvendt vurderer professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh, at "der er tale om helt almindelig kommunal interessevaretagelse. Sponsoratets pris, karakter og komponenter svarer til, hvad andre kommuner også gør", siger han til kanalen.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.