25 kommuner har søgt særlig lånedispensation til anlægsinvesteringer: Se oversigten her
25 kommuner håber at få del i lånepuljen til særlig vanskeligt stillede kommuners anlægsinvesteringer. Puljen er på 200 mio. kr., mens det samlede ansøgningsbeløb er på 890 mio. kr. og derved mere end fire gange så højt som puljen.
For at kunne modtage midler fra den særlige lånepulje skal kommunerne inden for de seneste år have opfyldt kriterierne for at modtage særtilskud efter udligningsloven.
Blandt de 25 kommuner har Rødovre og Lolland ansøgt om de højeste beløb på henholdsvis 108,4 mio. kr. og 72,1 mio. kr.
Presset økonomi og ændringer i befolkningstal
I Lolland Kommune er hensigten, at lånet skal bruges til tilpasninger og vedligeholdelse af kommunale bygninger, bl.a. daginstitutioner, plejetilbud, skoler og svømmehaller.
Økonomidirektør i Lolland Kommune Thomas de Richelieu forklarer over for DK Nyt, at hvor andre kommuner har mulighed for at række ned i kommunekassen efter penge til anlægsprojekter, står Lolland i en anden situation.
- Det er generelt en udfordring at skaffe andet finansiering end lån, når det handler om det kommunale anlægsområde. Vi har forsøgt at få private investorer til projekter, men når det handler om kernevelfærden, er lån den eneste mulighed.
Han forklarer desuden, at kommunen i flere år har brugt mindre penge på anlæg end tilsvarende kommuner.
- Vi er voldsomt bagud med vedligeholdelse. Det er mange år siden, at der er blevet bygget nyt på Lolland, og vi skal sørge for, at vores bygningsmasse er tilpasset befolkningen. Med lånet vil vi kunne bygge daginstitutioner og tilpasse plejeboliger, så de kommer til at leve op til den kvalitet, vi har brug for, så vi kan give alle borgere et fornuftigt tilbud, siger han.
I Rødovre er det en blanding af en presset økonomi og befolkningstilvækst, som gør et lån nødvendigt for at nå i mål på anlægsområdet.
"Rødovre Kommunes bevæggrunde handler om det pres på økonomien, som mange af landets kommuner oplever i disse år, sammenholdt med nogle helt særlige forhold, som gør sig gældende i Rødovre", skriver Jesper Ralfkiær Jørgensen, stabschef i Økonomi og Personale i Rødovre Kommune, i en mail til DK Nyt og tilføjer:
"Kommunen oplever en høj vækst i antallet af nye borgere, og det kræver massive investeringer i anlæg for bl.a. at skabe den nødvendige kapacitet i skoler og dagtilbud. Hertil kommer, at Rødovre Kommunes beskatningsgrundlag pr. indbygger ligger 15,1 pct. under gennemsnittet i hovedstadsområdet"
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.