dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Syv kilometers diger og mure skal sikre 1.500 matrikler
De fleste steder er der tale om diger med stensikring, da den største fare her er oversvømmelse til lavtliggende områder.
Foto: Nordfyns Kommune.

Bogense Kystdiger på skinner:
Syv kilometers diger og mure skal sikre 1.500 matrikler

Bidragsfordeling er justeret i mere solidarisk retning efter høring.
30. JAN 2024 7.23

NORDFYN: Nordfyns Kommunes hidtil største anlægsprojekt, der skal sikre byen mod fremtidens vildere vejr, er nu sendt i udbud, oplyser kommunen.
 
Projektet Bogens Kystdiger har været igennem to høringsfaser, hvor især partsdelingen - altså hvem, der skal betale, og hvor meget - har givet anledning til debat.

Det er som udgangspunkt grundejerne selv, der skal betale for kystbeskyttelse af deres ejendom. Kommunens rolle i projektet har primært været at facilitere processen hen imod en fælles løsning. Efter en omfattende høring af de berørte grundejere har kommunalbestyrelsen besluttet den endelige model for, hvordan bidragsfordelingen skal være.
 
- Vi har oplevet nogle meget interesserede borgere, der også kommet med gode input. Dem har vi lyttet til og har blandt andet besluttet en solidarisk bidragsfordeling, hvor udgifterne er bredt mere ud, end der først var lagt op til. Blandt andet har vi lyttet til indsigelser fra lodsejere, der kunne imødese et forholdsvis højt bidrag, sammenlignet f.eks. et boligselskab eller en forsyningsvirksomhed, fortæller Anders Thingholm (K), formand for Teknik- og Miljøudvalget .
 
Bidragsfordelingen er kun en del af finansieringen. I 2021 fik kommunen tilsagn fra Miljøstyrelsen om støtte med 15,66 mio. kr. Det samlede projekt ventes at løbe op i 77,45 mio. kr.

Diger og mure

Investeringen i kystsikring af Bogense skal ses på baggrund af, at bare én stormflod med digebrud jf. beregninger kan udløse skader for 558 millioner kroner.

Projektet dækker en syv kilometer lang strækning i og omkring Bogense, som skal fremtidssikre byen mod klimaforandringer og en såkaldt 500-års hændelse.

De fleste steder er der tale om diger med stensikring, da den største fare her er oversvømmelse til lavtliggende områder. Der er dog også strækninger, hvor der pågår en erosion, som truer veje, bygninger eller anlæg de næste 50 år. På de strækninger, hvor der er mindst plads at arbejde på, hovedsageligt langs Stegøvej, anlægges der desuden en lav højvandsmur.
 
I nyere tid er den højeste vandstand i Bogense Havn målt til 168 centimeter over det normale, og i forbindelse med en såkaldt 500-års hændelse er vandstanden i dag sat til 188 centimeter over dagligt vande.
 
Cirka 1.500 matrikler er direkte berørt af projektet og derudover en del indirekte. 

ka
 
 
 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.