dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Synergi roser og skoser ny EU-klimaaftale

EU’s ministerråd og EU-Parlamentet i dag har landet en aftale om et nyt energieffektiviseringsdirektiv, som skal skære knap 12 pct. af energiforbruget frem mod 2030. Synergi er glad for aftalen med havde håber på mere.
10. MAR 2023 14.10

EU har fået et nyt mål for energieffektivitet. Det står klart, efter EU-Parlamentet, Ministerrådet og EU-Kommissionen her til morgen afsluttede de såkaldte trilogforhandlinger om et nyt, opdateret energieffektivitetsdirektiv (EED).

Med aftalen forpligtes EU til at mindske sit energiforbrug med 11,7 pct. frem mod 2030. Med aftalen skal hvert medlemsland gennemsnitligt reducere sit nationale energiforbrug med ca. 1,5 pct. hvert år i perioden.

Aftalen bliver mødt med glæde i Synergi, som er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem.

- Der er ingen grøn omstilling uden et markant lavere energiforbrug. Samtidig har energikrisen vist os, at vi bliver nødt til at begrænse forbruget både for at gardere os mod gigantiske energiregninger, men også for en gang for alle at komme fri af den katastrofale energiafhængighed af Putin og Rusland. Derfor gør hver eneste procent på energisparemålet enorm gavn for den grønne omstilling, indeklimaet (gennem renoveringer af bygninger, red.) og EU-borgernes økonomi, siger Syngergis bestyrelsesformand Bendt Bendtsen.

EU-Kommissionen gik til forhandlingerne med en ambition om et energisparemål på 13 pct. af energiforbruget i 2030 sammenlignet med det forventede energiforbrug samme år. Ministerrådet foreslog et mål på 9 pct., mens EU-Parlamentet sagde 14,4 pct. Derfor havde Synergi trods deres glæde for aftalen da også håbet på mere. Alligevel har Bendt Bendtsen ros tilovers for Europa-Parlamentets danske chefforhandler Niels Fuglsang.

- Jeg havde håbet, at Ministerrådet var villige til at strække sig lidt længere. Men det er en svær mission, Niels Fuglsang har været på, og det er en flot aftale, han har landet, siger Bendt Bendtsen

Tror på god eksport for Danmark

De øgede energisparekrav bliver en udfordring for mange EU-lande, herunder Danmark, forudser Bendt Bendtsen.

- Tidligere gennemgange af medlemslandenes energispareplaner har vist, at flere lande har været meget langt fra at opfylde EU’s energisparekrav. Nu kommer der et yderligere tryk på for at levere klimavenlige energibesparelser. Det pres gælder også for Danmark og den danske regering, der nu skal ud og lave ny, mere ambitiøs energipolitik for at leve op til EU-kravene, siger han.

Foruden aftalens positive konsekvenser for klima og energiregningen glæder Synergis formand siger også over udsigten til et markant boost til dansk eksport af grøn teknologi. Enundersøgelse foretaget af EA Energianalyse for Synergi viser, at et ambitiøst EU-energieffektiviseringsmål kan sende op mod 100 mia. kr. ekstra eksportkroner mod danske virksomheder.

- Danmark huser nogle af verdens førende virksomheder inden for den grønne, energieffektive teknologi. Det er godt for både Danmark og klimaet, når dansk teknologi bliver efterspurgt i udlandet. I forvejen reducerer grønne danske løsninger den globale CO2-udledning med 500 mio. tons hvert år. Det betyder også masser af danske job og eksportgevinster for Danmark, når internationale klimamål øges, siger Bendt Bendtsen.

Det nye energieffektiviseringsmål på 11,7 pct. kræver, at EU-landene nedbringer deres energiforbrug til 763 mio. ton olieækvivalenter (Mtoe) i 2030. Inden dagens aftale lå det gældende energisparemål på 846 Mtoe.
 

 

Fakta:

EU-Parlamentet og EU-Rådet er fredag blevet enige om en ny aftale for energieffektivitet. Den har til formål at øge energibesparelserne i EU. Med aftalen forpligter EU-landene sig til at reducere energiforbruget med 11,7 procent inden 2030. Læs mere om aftalen her:

* EU skal samlet set begrænse sit forbrug af energi som varme og el med 11,7 procent inden 2030.

* Formålet er at gøre EU fri fra afhængighed af blandt andet russisk gas og samtidig bidrage til EU-målet om 55 procent reduktion af CO2-udledninger i 2030 og klimaneutralitet i 2050.

* Målet på 11,7 procent er i sammenligning med prognoser lavet i 2020 for energiforbrug i 2030.

* Reduktionen vil konkret betyde, at EU i 2030 ikke må bruge mere energi, end hvad der svarer til 763 millioner tons olie.

* Mens det samlede mål for EU vil være bindende, vil målsætninger for hvert enkelt medlemsland ikke være det.

* Medlemslandene skal selv komme med planer for, hvordan og hvor meget de vil reducere deres energiforbrug.

* EU-Kommissionen vil derefter beregne, om EU samlet set vil kunne leve op til kravet om en besparelse på 11,7 procent. Hvis det ikke er tilfældet, vil kommissionen komme med yderligere krav til de lande, som ikke har sat høje nok mål.

* I gennemsnit skal EU-landene spare 1,49 procent om året frem mod 2030. Målet skal i den periode gradvist stige, indtil det når en årlig besparelse på 1,9 procent i 2030.

* Landenes offentlige sektorer skal gå først. Her vil det årlige reduktionsmål derfor lyde på 1,9 procent. Offentlig transport og forsvar kan undtages.

* Medlemslandene forpligter sig til at renovere mindst tre procent af offentlige bygninger hvert år.

* Aftalen mellem EU-Parlamentet og EU-Rådet er foreløbig. Den skal nu behandles af landenes EU-ambassadører og i et udvalg i EU-Parlamentet.

* Bliver aftalen stemt igennem i begge de to lovgivende institutioner, vil den erstatte den nuværende EU-lov på området, energieffektivitetsdirektivet fra 2018.


Kilde: EU-Rådet.

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.