dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Store vejarbejder skydes i gang over hele landet
Motorvej E45 skal udbygges mellem Aarhus N og Randers. Morgentrafikken glider her på strækningen ved Randers torsdag den 8. februar i år.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Udbud for milliarder:
Store vejarbejder skydes i gang over hele landet

Vejdirektoratet mangedobler i år og næste år antallet af nye vejprojekter over hele landet. Alene i år sendes projekter for 5,5 milliarder i udbud.
6. MAR 2024 13.22

Bilister over hele landet må i de kommende år træde lidt lettere på speederen på flere af landets vigtigste hovedveje, når Vejdirektoratet med milliarder i ryggen fra en storstilet infrastrukturplan går i gang med talrige vejprojekter. Alene i år og næste år sendes projekter for 5,5 mia. kr. i udbud, fortæller anlægsdirektør Erik Stoklund Larsen fra Vejdirektoratet.

- Bilisterne på vejene vil opleve, at vi er til stede med vejarbejder stort set over hele landet på de primære færdselsårer, hvor vi forbedrer kapaciteten, siger han.

Vejene udbygges for at kunne følge med det stigende antal biler og udfordringer med trængsel. Projekterne forventes ikke at give problemer, mens de står på, siger anlægsdirektøren.

- Vi tilrettelægger arbejdet, så vi opretholder den kapacitet, der er. Selvfølgelig vil der være en hastighedsnedsættelse, men vores erfaring er faktisk tit og ofte, at bilisterne ikke får længere rejsetid.

- Selvfølgelig vil der være nogle tidspunkter, hvor vi laver nogle arbejder med en vognbane fri, men det tilrettelægger vi jo i forhold til trafikken, så vi gør alt, hvad vi kan, for ikke at genere trafikanterne, siger han.

Motorveje skal udvides

Det danske motorvejsnet kaldes "Det Store H" efter den form, som motorvejene tegner tværs over landet. Flere motorvejsstrækninger skal udbygges eller forlænges. Projekterne sættes i gang i løbet af 2024 og 2025. Flere af dem strækker sig helt til 2028, hvor de kan tages i brug.

- Vi arbejder nede ved Kolding, mellem Vejle og Skanderborg, nord om Aarhus og ved Randers. Så på hele den strækning vil bilisterne opleve vejarbejde de kommende år, og det kan de allerede se nu.

- På Sjælland forlænges Hillerødmotorvejen, og der etableres motorvej hele vejen til Kalundborg. Senere udvides Amagermotorvejen, siger Erik Stoklund Larsen.

På Fyn skal Fynske Motorvej udbygges syd om Odense i 2025.

- Vi sætter gang i 70 større projekter i alt i år og næste år. Det vil sige, at vi er færdige med vores planlægning og projektering. Vi har været ude og ekspropriere jord til anlæggene og er egentlig klar til at gå i gang sammen med entreprenørerne, siger Erik Stoklund Larsen.

Udmøntning af "historisk stor" politisk aftale

Flere andre store projekter er planlagt i årene efter 2025. Udbygningen af infrastrukturen blev besluttet af et bredt politisk flertal i  sommeren 2021, da en infrastrukturplan til en samlet værdi af 160 milliarder kroner blev vedtaget. Planen afsætter også milliarder til at styrke den kollektive trafik. Eksempelvis med nye jernbanestrækninger.

Finansminister Nicolai Wammen (S) kaldte dengang planen for historisk stor, men den fik også kritik fra flere sider for at fokusere for meget på asfalt og for lidt på kollektiv transport og klima.

Hos bilejernes organisation FDM kalder afdelingschef Torben Lund Kudsk det for afgørende og vigtige projekter, hvis mobiliteten skal holdes i gang i Danmark.

- Når man ser på de prognoser, der ligger for trafikudviklingen, står det klart, at vi kører mere og mere, og vi kører også mere de samme steder.

- Så vi kommer til at holde endnu mere i kø, hvis ikke vi får udviklet og udvidet kapaciteten på vejene, siger han.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.