dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Region Midtjylland vil forære covid-udstyr til bl.a. Ukraine
Da corona-pandemien brød ud i 2020, var de særlige værnemidler livsnødvendige for sundhedspersonalet. Nu skal overflødigt udstyr doneres til nødhjælpsorganisationer og måske Ukraine.
Foto: Britta Pedersen/AP/Ritzau Scanpix

Region Midtjylland vil forære covid-udstyr til bl.a. Ukraine

Særlige åndedrætsmasker til en værdi af 27,9 mio. kr. tilbydes til Ukraine, mens andet overflødigt covid-beskyttelsesudstyr tilbydes private organisationer.

MIDTJYLLAND: Region Midtjylland vil forære særlige såkaldt FFP3-åndedrætsmasker til en værdi af 27,9 mio. kr. til Ukraine, og andre masker og covid 19-værnemidler som dragter og mundbind til tre private organisationer. Indstillingen om den samlede donation på 43 mio. kr. blev behandlet tirsdag på Region Midtjyllands forretningsudvalgsmøde.

Regionen stod under pandemien for indkøb af værnemidler, der blev brugt af personale i både Midtjylland, af andre regioner, kommuner og af almen praksis.

Det vides endnu ikke, om Styrelsen for Forsyningssikkerhed tager imod donationen på Ukraines vegne. Derudover har det været svært overhovedet at finde nogle nødhjælpsorganisationer, der vil have de overflødige værnemidler, men tre har vist interesse, nemlig Holstebro Nødhjælp, Renoveringsværkstedet Aalborg og Global Mecical Aid. 

Holstebro Nødhjælp arbejder sammen med organisationen Bevar Ukraine, Renoveringsværkstedet Aalborg indsamler udstyr til udviklingslande, og Global Medical Aid har et tæt samarbejde med Læger uden Grænser.

Fyldte varelagre

På regionens covid-lager er der aktuelt varer for i alt 66,7 mio. kr. Heraf forsøger administrationen altså at donere for 43 mio. kr., mens de resterende værnemidler skal genanvendes eller kasseres pga udløbet holdbarhedsdato.

Region Midtjylland har betalt for det nævnte udstyr, og da indkøbene er foretaget under covid-krisen i 2020 og 2021, er regionen blevet kompenseret for sine nettodriftsudgifter i de to år - herunder udgifterne til de varer, der doneres.

Derudover findes der et andet covid-lager - det såkaldte Nost-lager med udstyr indkøbt efter aftale med den Nationale Operative Stab med varer finansieret direkte af staten. Hvad der skal ske med de værnemidler er stadig under afklaring med staten, fremgår det af indstillingen.

cwa

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.