dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Rådet for Grøn Omstilling vil have politisk handling for at sikre mere cirkulært byggeri
Danmark vil nyde godt af et øget politisk fokus på cirkulært byggeri, mener Rådet for Grøn Omstilling (Arkivfoto.).
Foto: Ingrid Riis/Ritzau Scanpix

Rådet for Grøn Omstilling vil have politisk handling for at sikre mere cirkulært byggeri

Der er et stort potentiale inden for klima, økonomi og ressourceforbrug ved at sikre mere cirkulært byggeri, men udviklingen går langsomt. En ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling kortlægger barrierer og muligheder i dansk lovgivning.
19. SEP 2024 10.50

Omstillingen til cirkulære løsningen i byggeriet i Danmark går meget langsomt. Så klar er konklusionen rapporten 'Cirkulært byggeri: Fra tanke til politisk handling' som  Rådet for Grøn Omstilling netop har udgivet med finansiering fra den filantropiske forening Realdania. Det oplyser miljøorganisationen i en pressemeddelelse.

Byggeriet står for en betydelig del af Danmarks CO2-aftryk og ressourceforbrug. I rapporten kortlægger Rådet for Grøn Omstilling barrierer og muligheder i den danske lovgivning for at fremme cirkulært byggeri, og formålet er at bidrage til en konstruktiv dialog mellem aktører i byggebranchen og det politiske system om, hvordan Danmark bedst skaber de nødvendige rammer for et mere cirkulært byggeri.

Omstillingen er kompleks og kræver en tværgående indsats på tværs af byggeriets aktører, men ifølge direktør i Rådet for Grøn Omstilling, Bjarke Møller, kræver det også et grundigt kig på den lovgivning, der i dag regulerer byggebranchen:

- Vi har talt om cirkulært byggeri i mange år. Vi ved, at det én af de veje vi skal gå, hvis vi skal realisere vores klimamålsætninger og fremtidssikre byggebranchen til en fremtid, hvor alle økonomiske aktiviteter skal agere inden for de planetære grænser. Men der er i dag desværre barrierer i lovgivningen, som trækker i den forkerte retning. Og som systematisk ikke forholder sig til cirkularitet og ressourceforbrug i byggeriet, siger han.

Rapporten identificerer en række langsigtede og større politiske beslutninger, som er afgørende, hvis dansk byggeri skal blive en global cirkulær frontløber frem mod 2030. Men også en række konkrete politiske tiltag, som kan implementeres her og nu. Dette inkluderer revidering af bygningsreglementet for at fremme cirkularitet og indførelse af skærpede krav til genbrug og genanvendelse af byggematerialer.

Kan give konkurrencefordel

Ifølge Bjarke Møller vil mere cirkulært byggeri ikke kun være en klimamæssig fordel for Danmark, da det også kan kan styrke den danske byggebranches konkurrencekraft. 

- Danmark har potentialet til at blive et grønt foregangsland inden for cirkulært byggeri. Men det kræver, at vi gennemgår og justerer lovgivningen med cirkulære briller, så man får fjernet de lovgivningsmæssige barrierer og grebet de muligheder, der kan bidrage til at få byggebranchen ind på rette reduktionsspor – både i forhold til klimaaftryk og ressourceforbrug, siger Bjarke Møller.

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.