dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Økonomisk rod fører til politianmeldelse og advokatundersøgelse
Anlægsarbejdet i Fårevejle og Asnæs ligger stille pga. prisstigninger, og nu har Odsherred Forsyning opdaget flere økonomiske udfordringer.
Foto: Odsherred Forsyning

Odsherred Forsyning:
Økonomisk rod fører til politianmeldelse og advokatundersøgelse

En tidligere økonomidirektør i Odsherred Forsyning blev bortvist i januar og er nu politianmeldt.
17. MAR 2024 10.53

ODSHERRED: Der er alvorlige økonomiske problemer i et fjernvarmeprojekt hos Odsherred Forsyning, hvor ca. 2.500 ejendomme i det sydlige Odsherred skal konverteres fra naturgas til fjernvarme, oplyser selskabet. 

Det fører nu til, at en advokatundersøgelse skal afdække den tidligere økonomidirektørs ageren i sagen samt vurdere et potentielt erstatningsansvar. Samtidig har bestyrelsen besluttet at indgive politianmeldelse i ét af de forhold, der relaterer sig til bortvisningen af den tidligere økonomidirektør. 

Økonomidirektøren blev i januar i første omgang fyret. Det blev kort tid efter ændret til en bortvisning med den begrundelse, at han havde overtrådt selskabets interne retningslinjer.

En efterfølgende gennemgang af økonomien i fjernvarmeprojekterne viser nu, at der er alvorlige fejlantagelser i beregningerne fra den tidligere økonomidirektør, som i december 2022-juli 2023 også var konstitueret adm. direktør i selskabet.

- Meget tyder på, at bestyrelsen ikke er blevet præsenteret for projektets reelle økonomiske grundlag. Vores beslutninger er taget ud fra et glansbillede, siger bestyrelsesformand Mathias Hansen.

Han konstaterer, at taksterne kommer til at stige yderligere, og tilføjer:

- Hvorvidt det får betydning for den videre udbygning af fjernvarmenettet, er for tidligt at sige.

Fra 950 mio. til 1,6 mia. kr.

Anlægsomkostningerne blev ved projektets opstart estimeret til 950 mio. kr. I november 2023 var de steget med 3-400 mio. kr., hvilket var en af årsagerne til, at forsyningsselskabet forventede at hæve taksterne for fjernvarme med ca. syv procent gældende fra 2026.

Nu opjusteres anlægsomkostningerne med yderligere 200 mio. kr. til 1,6 mia. kr.

I lyset af de nye oplysninger vil Odsherred Forsyning undersøge mulighederne for at sætte igangværende anlægsprojekter, herunder sommerhuskloakering og selskabets nye faciliteter i Vig, på standby for at gøre det muligt at fuldføre fjernvarmeprojektet.

Odsherred Forsyning driver fem varmeværker i den nordlige og centrale del af området, og yderligere tre varmeværker er under opførelse i det sydlige Odsherred i forbindelse med udrulningen af fjernvarme.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.