dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Odsherred: 800 genbrugsmursten er også værd at gemme

Odsherred: 800 genbrugsmursten er også værd at gemme

En mursten, der genbruges én til én, giver en langt større CO2-besparelse end en mursten, der knuses og erstatter sand i et andet projekt.

ODSHERRED: Odsherred Kommune har set værdien i et parti mursten på 800 og ønsker at sikre dem til genbrug, oplyser nedrivningsfirmaet Kingo, der river bygninger ned efter principperne i selektiv nedrivning, som bedst muligt sikrer, at værdifulde byggematerialer bliver genbrugt eller genanvendt så højt oppe i ”affaldshierarkiet” som muligt.

Materialerne bliver taget ned og sorteret efter hvilken type materiale, det er, samt om det fx skal genbruges eller genanvendes.

Selektiv nedrivning sikrer værdifulde materialer, men det kræver også plads, fordi de enkelte typer af materialer skal kunne samles uden, at de bliver blandet sammen med andre typer af materialer. Ved Nykøbing Sjællands stationsbygning er Kingo i gang med selektiv nedrivning, hvor en mellembygning fjernes fra stationsbygningen, så stationsbygningen fremadrettet bliver til to bygninger.

Udfordringen i operationen er, at der ikke er ret meget plads, og med selektiv nedrivning sorteres og opdeles alle materialer fra bygningen i de forskellige fraktioner, som de nu engang tilhører. Der sorteres isolering, beton, gasbeton, jern, tagpap og to forskellige fraktioner af træ samt mursten.

Formidlingsmæssig værdi

I dette projekt ønsker Odsherred Kommune at tage murstenene fra til genbrug, selvom det er et lille parti. Men netop det, at det er et lille parti, gør det muligt, at al håndtering - herunder håndrensning af stenene - foregår på pladsen.

- Det ender med at blive noget dyrere end prisen for nye sten. Men vi gør det, fordi vi ved, at det er nødvendigt at mindske danskernes materialeaftryk på planeten. Samtidig har det stor formidlingsmæssig værdi, at vi bruger genbrugssten med en historie fra nærområdet, når vi bygger. Odsherreds genbrugsstationer har 400.000 besøgende om året. Derfor har vi gode muligheder for at formidle historier om genbrug, materialeaftryk og affaldsforebyggelse, siger projektleder i kommunen Jacob Weitze Antvorskov.

Men hvor går grænsen for, at det giver mening at genbruge materialer frem for at genanvende dem eller bruge dem til nyttiggørelse, spørger Kingo og svarer:

Små partier af mursten går ofte til genanvendelse. Men i forhold til selektiv nedrivning giver det god mening, at vi også genbruger mindre partier, for ét af målene med princippet bag selektiv nedrivning er at udnytte de eksisterende materialer optimalt. Derigennem kan vi sikre en så stor reduktion som muligt i CO2-udledningen. En mursten, der genbruges én til én, giver en langt større CO2-besparelse end en mursten, der knuses og erstatter sand i et andet projekt.

ka

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.