dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Manglende vedligehold af veje har skabt en regning på fem milliarder
I 2017 anslog Vejdirektoratet, at regningen for huller i de kommunale veje var 3,9 mia. kr. Ifølge brancheorganisation er regningen i dag vokset med en milliard.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Brancheorganisation:
Manglende vedligehold af veje har skabt en regning på fem milliarder

Kommunerne kritiseres for ikke at gøre nok for at vedligeholde og udbedre hullerne i vejene. Konsekvensen er en milliardstor regning og farlige forhold for trafikanterne.

3,9 milliarder kroner. Så meget lød vurderingen på i 2017, da Vejdirektoratet i en undersøgelse gav sit bud på, hvad det vil koste at udbedre de mange huller i de kommunale veje. 

Men beløbet er kun blevet højere pga. manglende indgriben og vedligehold i landets kommuner. Og de seneste måneders store mængder regn har kun gjort problemet større. Det vurderer Anders Hundahl, direktør i branche- og arbejdsgiverorganisationen Asfaltindustrien, over for TV 2.

- Økonomisk set er det meget dyrt, når kommunerne ikke vedligeholder vejene godt nok. Det koster to til tre gange mere at rette op på veje end at vedligeholde dem i tide, forklarer han.

I januar kaldte Vejdirektoratet vejret for "det rene gift for vejene". Forventningen var, at der ville komme endnu en bølge af huller i vejene, når frosten forsvandt. Her var FDM også ude med kritik af kommunerne.

- På statsvejene er man i træskolængder relativt godt med. Du kan helt sikkert finde et hul eller to på statsvejene, men det er kommunevejen, der i den grad har et efterslæb, fortalte Dennis Lange, chefkonsulent hos FDM, dengang til TV 2.

Ifølge Anders Hundahl vil det i dag koste cirka fem milliarder kroner at udbedre de mange huller og skader. Hvis forudsigelsen er rigtig, er regningen vokset med en milliard kroner, siden Vejdirektoratet lavede sin undersøgelse i 2017.

Både Asfaltindustrien og FDM påpeger, at kommunerne pålægger trafikanterne en stor risiko. Så sent som i fredags udsendte Vejdirektoratet en pressemeddelelse, hvor man gjorde motorcyklister opmærksomme på de mange huller i vejene, da motorcyklister er mere udsatte end bilister.

lal

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.