dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Landdistrikter: Prisloft betyder døden for mange varmeværker

Fjernvarme på landet vil ifølge landdistriktsformand være under afvikling med ny politisk aftale om prisloft.  
2. JUL 2024 15.35

Et kommende loft over prisen på fjernvarme vil gå hårdt ud over varmeværker i landdistrikterne. Sådan lyder det fra formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

- Vi frygter, at et prisloft vil betyde udfasning af fjernvarme i mange landdistrikter, siger Steffen Damsgaard i en pressemeddelelse.

Et politisk flertal på Christiansborg står bag prisloftet, der lægger op til at ensarte prisen for fjernvarme landet over. Selskaber, der ligger over prisloftet, skal lave en plan for, hvordan de vil nedbringe priserne. Lykkes det ikke at sænke prisen, så den gennemsnitligt i tre år er under prisloftet, vil eventuelle forbrugerbindinger ikke længere være gældende.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har estimeret, at 136 ud af 340 selskabet - altså cirka hver tredje - har ligget over prisloftet i perioden 2020 til 2022.

Kan føre til afvikling af fjernvarme i landdistrikterne

En stor del af de værker ligger ifølge Landdistrikternes Fællesråd typisk i landdistrikterne, hvor prisen ofte er højere, fordi der er færre til at betale for investeringerne.

At give kunderne fri mulighed for frakobling til varmeværket vil ifølge landdistriktsformanden være vejen mod konkurs for mange fjernvarmeværker. Det vil ifølge Steffen Damsgaard føre til "afvikling af fjernvarme i landdistrikterne".

- Aftalen sender et stærkt signal til nuværende kunder om at begynde at se efter andre løsninger, ligesom det afskrækker nye fjernvarmekunder. Ikke nok med at det vil være en kæp i hjulet på den ønskede omstilling til grøn fjernvarme, det vil også ramme hårdest i de landområder, hvor der er størst behov for denne omstilling. Det virker helt skævt, lyder det.

Brancheorganisationen Dansk Fjernvarme er ligesom Landdistrikternes Fællesråd stærkt kritisk over for prisloftet.

Klimaminister Lars Aagaard (M) havde mandag følgende kommentar til kritikken fra fjernvarmeselskabernes organisation:

- Jeg tænker: Tør øjnene og gå på sommerferie med hovedet oprejst. Hvis man laver nye fjernvarmeprojekter, der har en højere pris end en varmepumpe som det typiske alternativ, skal varmekunderne vide det.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.