dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Kommuner rydder op i problematiske investeringer
Kommunerne har haft investeringer i alt fra kontroversielle våben til fossile brændstoffer.
Foto: ChatGPT/DK Nyt

Efter afsløring:
Kommuner rydder op i problematiske investeringer

Ni kommuner har frasolgt problematiske værdipapirer, mens 19 kommuner i øjeblikket overvejer at frasælge andele.

75 kommuner har i løbet af 2024 haft investeringer i virksomheder, som er sortlistet hos FN eller danske banker og pensionskasser. Kortlægningen blev lavet i samarbejde mellem Gravercentret – Danmarks Center for Undersøgende Journalistik og Danwatch, som nu kan fortælle, at ni kommuner har solgt problematiske værdipapirer for en værdi af 45 mio. kr. efter afsløringen. Derudover har 19 kommuner overvejelser om at sælge værdipapirer for 130 mio. kr.

Kommunernes investeringer dækker over virksomheder, der direkte eller indirekte producerer kontroversielle våben, fossile brændstoffer eller som bryder menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder.

I en rundspørge foretaget af Danwatch og Gravercentret oplyser alle kommuner og regioner, at kortlægningen har givet anledning til at overveje, hvordan der investeres. Mange kommuner er desuden gået i dialog med deres kapitalforvaltere. Dog har 46 kommuner og regioner oplyst, at de på nuværende tidspunkt ikke vil lave ændringer i deres investeringsplaner.

Atombomber og hvidt fosfor

Hele 76 kommuner har eller har haft investeringer i selskaber, som direkte eller indirekte har forbindelse til kontroversielle våben såsom bomber med hvidt fosfor og atomvåben.

Københavns Kommune havde bl.a. en investering 76 mio. kr. i den japanske virksomhed Daikin, som har produceret bomber med hvidt fosfor til det japanske militær. Kommunen oplyste til DK Nyt, at den selv havde opdaget investeringen i foråret og derefter havde frasolgt andelen, da det var imod Københavns etiske retningslinjer for investeringer.

Aarhus Kommune havde investeringer i Daikin for 2,5 mio. kr. og 176.087 kr. i den indiske virksomhed Tata Steel, der grundet sin tilknytning til våbenproducenten Tata Advanced Systems også var sortlistet flere steder. Aarhus Kommune har oplyst til DK Nyt, at kommunen vil gå i dialog med sine kapitalforvaltere.

Fossile brændstoffer

Gravercenteret og Danwatchs kortlægning af investeringer viste også, at 60 kommuner har værdipapirer i selskaber, der direkte eller indirekte producerer, udvinder og bruger fossile brændstoffer.

Her lå København øverst på listen med 2,84 mio. kr. i værdipapirer i Berkshire Hathaway, som er et amerikansk holdingselskab med en række datterselskaber.

Berkshire Hathaway ejer bl.a. knap 29 pct. af aktierne i virksomheden Occidental Petroleum, som er sortlistet hos ni forskellige banker og pensionsselskaber.

Professor ved CBS Andreas Rasche kender godt til flere af Berkshire Hathaways investeringer i virksomheder, der producerer fossile brændstoffer.

- Selvfølgelig er en investering i Berkshire Hathaway en mere indirekte investering i fossile brændstoffer, men jeg ser det stadig som en problematisk investering, fordi man stadig støtter og indirekte hjælper med at udvide aktiviteter i fossile brændstoffer, sagde han sidst i oktober til DK Nyt om København og Frederiksbergs investeringer i selskabet.

Københavns Kommune oplyste til DK Nyt, at investeringerne i Berkshire Hathaway ikke gik imod kommunens investeringspolitik, men at datterselskabet Berkshire Hathaway Energy Co var på kommunens negativliste netop i relation til fossil energi.

Se, hvilke kommuner der har frasolgt værdiparpirer eller overvejer det, her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.