dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

København vinder millionsag og må overtage ejendomme for en slik

Byret siger god for, at Københavns Kommune bruger hjemfaldspligt til at overtage beboelsesejendomme billigt.
7. JAN 2025 13.45

KØBENHAVN: Det er helt i orden, at Københavns Kommune har gjort brug af en tilbagekøbsret til at overtage ejendomme med 228 lejligheder midt i København for blot 1,2 millioner kroner. Det fremgår af et resumé af dommen på Københavns Byrets hjemmeside.

Vurderingen af de to beboelsesejendomme i indre København er 450 millioner kroner, og det er dermed en brøkdel af det beløb, som kommune skal hoste op med for at overtage lejlighederne igen.

Sagen handler om hjemfaldspligt. Det betyder, at kommunen på et fastsat tidspunkt ude i fremtiden har ret til at tilbagekøbe grunde, bygninger eller lejligheder til en allerede fastsat pris. Den pris er ofte meget lavere end markedsprisen.

Byggeselskabet Borgergården, der er en selvejende institution, har stævnet Københavns Kommune, fordi den ønsker rettens ord for, at kommunen handler ulovligt.

Dommere enige om udfaldet

Institutionen fremførte, at kommunens ønske om at gøre brug af hjemfaldspligten var i strid med flere love og/eller principper, herunder forbuddet mod finansiel magtfordrejning.

Men i Københavns Byret har den selvejende institution lidt nederlag. Tre dommere har deltaget i afgørelsen af byretssagen, og de har været enige om udfaldet.

Hjemfaldspligtklausulerne var hverken helt eller delvist ugyldige. De var tvært imod lovligt indsat som vilkår i forbindelse med kommunens salg af ejendommene til den selvejende institution.

Borgergården ligger i Adelgade og Klerkegade i København K. Den selvejende institution har haft fri proces, hvilket vil sige, at den ikke selv skal afholde udgifterne til sagen. Dem betaler staten. De lyder på godt 2,5 millioner kroner, og dem betaler staten.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.