dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Indkøbt for milliarder: Nu skal værnemidler kasseres
89 millioner stykker værnemidler kan gå op i røg.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Indkøbt for milliarder: Nu skal værnemidler kasseres

Region Hovedstaden skal bruge millioner af kroner på at skaffe sig af med udløbne værnemidler. Politikere kritiserer styrelsen bag.

HOVEDSTADEN: Mundbind, håndsprit, kitler og handsker i metervis hober sig op på Region Hovedstadens lager med værnemidler i Hedehusene. Men nu skal der ryddes op.

Mange af de værnemidler, som blev købt ind under coronapandemien, er nemlig blevet for gamle, skriver TV2 Kosmopol. Derfor anbefaler man, at mere end 9.300 paller med værnemidler destrueres. Det svarer til omkring 89 millioner enheder af værnemidler.

Værnemidler, som Region Hovedstaden har indkøbt for flere milliarder kroner. Alene i 2020 lød regionens budget på op mod tre milliarder.

Op i røg?

Tirsdag den 7. marts skal forretningsudvalget i Region Hovedstaden tage endeligt stilling til, hvad man vil gøre ved det mange værnemidler.

- Det er ikke til at bære, at så mange gode varer måske skal gå op i røg, lyder det fra Peter Westermann, der er med i regionsrådet for SF, til TV 2 Kosmopol:

- Da vi var i pandemien, handlede det om at købe ind til rigelighed, og det har man så også gjort i al for høj grad, tilføjer han.

Også Christoffer Buster Reinhardt (K), formand for sundhedsudvalget, er ærgerlig over situationen:

- Det er jo til at græde over, at der er produceret så meget, som nu skal brændes af, siger han til tv-stationen.

Krtiserer styrelse

Det er Styrelsen for Forsyningssikkerhed, der ligger under justitsministeriet, der er ansvarlig for de store lagre af værnemidler, mens regionerne forvalter lagrene.

- Man flyttede indkøb fra regionerne til staten, og det synes jeg ikke er den rigtige måde at håndtere det på. Heller ikke fremadrettet, siger Christoffer Buster Reinhardt.

- Hvis regionen havde købt ind, havde der været koordination mellem dem, der skal bruge værnemidlerne, og dem, der bestiller. Det er logik, at det er en god ide, fortsætter han.

Også SF's Peter Westermann retter en kritik mod Styrelsen for Forsyningssikkerhed.

- Jeg håber, at man i styrelsen gør sig nogle evalueringer, så der i en lignende situation ikke bliver købt helt så heftigt ind, som det har været tilfældet i den her omgang, siger Peter Westermann fra SF.

Skal afklare rollefordeling

Styrelsen for Forsyningssikkerhed har ikke ønsket at stille op til interview. I en mail til TV 2 Kosmopol skriver de, antallet af værnemidler, der blev indkøbt i 2020, blev beregnet ud fra et teoretisk estimat. Senere hen blev antallet nedjusteret på baggrund af erfaringer.

Styrelsen for Forsyningssikkerhed kan ikke genkende Christoffer Buster Reinhardts udlægning af rollefordelingen:

- Vi har haft et tæt samarbejde med regioner og kommuner omkring opbygning af lagre med værnemidler, skriver styrelsen:

- Styrelsen for Forsyningssikkerhed er ikke indkøbende eller lagerførende myndighed.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) oplyser i en mail til tv-stationen, at der i øjeblikket arbejdes på at afklare den fremadrettede rollefordeling mellem styrelsen og regionerne hvad angår værnemidler.

sfe

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.