Gladsaxe har Danmarks første svanemærkede kommunale kantine
GLADSAXE: Hvad skal der egentlig til, før en kantine kan blive svanemærket?
Man skal følge en række strenge miljøkrav inden for både mad, affald, kemikalier og indkøb, og så skal man arbejde struktureret med at mindske forbrug af ressourcer som bl.a. forbruget af vand og energi. Og netop det har Gladsaxe Kommunes kantine gjort.
- Gladsaxe er den første kommune, der har fået svanemærket en kantine med egne medarbejdere – og lige nu er det samtidig den eneste kommune i Danmark, der har en svanemærket kantine. Det er virkelig godt gået, og jeg håber, at flere kommuner vil følge trop, siger Frederik Gudi Sommer-Gleerup, afdelingschef for certificering af blandt andet kantiner i Miljømærkning Danmark.
Han påpeger også, at svanemærket er et godt redskab til at reducere den samlede miljø- og klimabelastning.
Tæt samarbejde
Borgmester Trine Græse, der deltog i overrækkelsen af Svanemærket, roste kantinens medarbejdere og ledere for at opnå certificeringen.
- Det har krævet et tæt samarbejde på tværs af enheder i Intern Service at kunne leve op til Svanemærkets skrappe krav til energi, vand, affald, kemikalier, madspild og økologiske råvarer. I har arbejdet hårdt for at nå hertil. Både når det gælder om at dokumentere resultater og med at tilpasse indkøb og arbejdsgange til at leve op til kravene, sagde borgmester Trine Græse.
Gladsaxe hjemtog driften af sine rådhuskantiner den 1. december 2023, og det blev besluttet, at kantinen skulle leve op til de samme krav, som kommunen stillede til den tidligere private leverandør. Det betød, at den skulle være svanemærket og derudover have en økologiprocent, som i løbet af 2024 skulle stige fra 60 pct. til 80 pct.
Kantinen ligger nu på 78,5 procent på økologi.
SRS
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.