dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Forskere på Aarhus Universitetshospital skal teste ny influenzavaccine

En ny vaccine baseret på samme hurtige teknologi som coronavacciner skal nu testes på blandt andet danskere. Teknologien kan revolutionere, mener professor.

Hen over vinteren skal 300 danskere være en del af et stort internationalt studie, hvor en ny influenzavaccine skal testes på mennesker.

Det er medicinalfirmaet Moderna, der står bag vaccinen, som er blevet udviklet med den såkaldte mRNA-teknologi. Den gør det muligt at lave nye vacciner langt hurtigere, end det tidligere har været muligt. Teknologien fik sit gennembrud, da den blev brugt til at udvikle coronavacciner.

I Danmark er det Aarhus Universitetshospital, der skal være med til at teste virkningen af den nye vaccine og finde de 300 borgere.

Professor Lars Østergaard, der er cheflæge på hospitalet, har store forventninger til vaccinen.

- Når jeg ser tilbage på, hvad den her teknologi har bidraget med til covidvaccinerne, så er det jo helt fantastisk. Jeg tror, at det bliver fagre nye verden inden for vaccineudvikling med den her mRNA-teknologi. Jeg tror, vi kun lige har set det første, spæde skridt med covidvaccinerne, siger Lars Østergaard.

Testet på mennesker

Traditionelle vacciner mod influenza indeholder antigener fra virusset, som kroppen danner antistoffer mod. En mRNA-vaccine får kroppen til i en kort periode selv at producere antigenerne for derefter at danne antistoffer imod dem.

Den nye vaccine er testet i fase 1- og 2-studier. I fase 3-studiet skal det afklares, om den er mere effektiv og sikker end en almindeligt fremstillet influenzavaccine.

- De influenzavacciner, vi kender i dag, er ikke særligt effektive, og jo ældre, man bliver, jo mindre effektive er de. Samtidig kommer der nye influenzavarianter hvert år. Hvis den viser sig mere effektiv til at forebygge influenzatilfælde end eksisterende vacciner, så vil der selvfølgelig være færre, der mister livet, siger Lars Østergaard.

Søren Buus, der er professor i immunologi på Københavns Universitet, forklarer, at mRNA-teknologien gør, at der kan laves vacciner mod "alle levende smitstoffer".

- Hvis der pludselig dukker en influenzavariant op, som har et stort pandemisk potentiale, så vil behovet for hurtigt at kunne udvikle en effektiv vaccine være betydeligt. Der tilbyder mRNA en mulighed for hurtigt at udvikle en sådan vaccine, siger Søren Buus.

Han mener dog, at det er for tidligt at sige, at mRNA-teknologien vil dominere vaccinemarkedet i fremtiden.

- Der er også andre teknologier, der er på fremmarch, for eksempel brugen af nanopartikler, siger Søren Buus.

Lars Østergaard fortæller, at der til foråret vil være resultater klar fra studiet. Herefter venter godkendelsesprocesser, der kan "tage nogle år".

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

https://www.dkindkob.dk/artikel/forskere-paa-aarhus-universitetshospital-skal-teste-ny-influenzavaccine

GDPR