
ASSENS: På byrådsmødet i Assens onsdag vil et flertal med al sandsynlighed slå fast, at det er borgerens og ikke kommunens ansvar, at der findes en robotstøvsuger i de hjem, der får hjælp til rengøringen. Det fremgår af mødets dagsorden.
Det vil betyde, at kommunens praksis siden november 2023, hvor det blot undersøges, om borgerens behov for rengøring kan afhjælpes med robotstøvsuger og -gulvvasker, fortsætter. Borgeren kan evt. få hjælp til betjeningen.
Det er et flertal i Social- og Ældreudvalget bestående af S, K og V, der står bag indstillingen til byrådet, mens et mindretal i form af SFs Jeanette Sandberg er imod grundet øget brugerbetaling. Hun ønsker at gøre brug af Ældrelovens § 15, der gør det muligt for en kommune at udlåne robotstøvsugere eller give økonomisk støtte til at anskaffe dem.
- Den står ude i hjemmet, men det er stadig kommunens ansvar. Hvis den ikke virker eller ikke kører op til ladestation, kan ældre ikke nødvendigvis selv fikse det. Derfor skal kommunen kunne træde til, siger Jeanette Sandberg til Fyens Stiftstidende.
Godkendt praksis
Med en udlånsmodel ville kommunen have ansvaret for robotstøvsugeres og -gulvvaskeres drift, vedligehold og reperation, og en hypotetisk beregning, hvor 700 borgere får finansieret eller udlånt et produkt til 2000 kr., viser en udgift for kommunen på 1,4 mio. kr.
I indstillingen til byrådsmødet henvises der til en principmeddelelse fra Ankestyrelsen, der definerer robotstøvsugere og -gulvvaskere som sædvanligt indbo på linje med fx køkkenmaskiner og vaskemaskiner.
Ankestyrelsen har også i februar taget stilling til Assens Kommunes praksis og stadfæster den i tre ud af otte klager. To sager er afvist, en er hjemvist for yderligere oplysninger og to er endnu ikke behandlet.
Der er dog i indstillingen en bemærkning om, at kommunen indkøber et mindre antal robotstøvsugere- og gulvvaskere, der kan stilles midlertidigt til rådighed.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.