dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Energinet skal bygge knap 3000 km nyt elnet inden 2030
Elnettet skal udvides markant i de kommende år. (Arkivfoto.)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Energinet skal bygge knap 3000 km nyt elnet inden 2030

Energinets Langsigtet Udviklingsplan 2024 er blevet publiceret efter endt høring. 34 har indsendt høringssvar, som er blevet vurderet og indarbejdet i den langsigtede udviklingsplan, som indeholder planer om tusindvis af nye elforbindelser.
18. JUN 2024 14.02

Frem mod 2030 skal Energinet bygge 2700 km mere elnet inden 2030, og i de efterfølgende årtier det statslige selskab skulle opføre yderligere 3000-4000 km. I samme periode pilles 1000-2000 km luftledninger ned, i takt med at forbindelserne har nået deres levealder og skal erstattes af andre forbindelser.

Det viser Energinets Langsigtede Udviklingsplan 2024, som netop efter endt høringsperiode er publiceret.

- Hovedbudskabet i den langsigtede udviklingsplan er, at der bliver behov for meget mere elnet – både luftledninger og nedgravede højspændingskabler. Planen og stregerne på landkortet er vores bedste bud, når vi skuer ud i fremtiden, men det eneste helt sikre, vi kan sige, er nok, at verden om 15 eller 25 år ikke kommer til at se helt sådan ud, som vi forestiller os i dag, siger Bjarne Brendstrup, som er områdeleder for netudvikling i Energinet.

Især efter 2030 er det umuligt helt præcist at sige ”hvor”, ”hvor meget” og ”hvornår”, forklarer han. Nye havmølleparker eller solcelleparker, som vi ikke kender til i dag, og placeringen af fremtidens storforbrugere af strøm kan betyde, at der opstår nye behov, eller at forbindelser ikke skal være helt så kraftige eller kraftigere end først antaget. Men planen viser, at  behovet for at transportere mere energi rundt i landet og mellem landsdele.

Vil skabe gener

34 forskellige organisationer og myndigheder har indsendt høringssvar, som er blevet vurderet og indarbejdet i den langsigtede udviklingsplan.

Bjarne Brendstrup peger, at høringssvarene flere gange peger i modsatte retninger. Fx ønsker nogle, at nye elproducenter og forbrugere placeres steder i elnettet, så det eksisterende elnet udnyttes mest muligt og behov for udbygninger minimeres. Andre peger på, at med den logik vil udviklingen komme til at ske de steder i landet, hvor der i forvejen er mulighed for at lave nye, grønne elanlæg, og at elnettet derfor i højere grad skal udbygges, så der kan ske udvikling i hele landet. Fx ønsker 15 borgmestre og regionsrådformand fra Nordjylland mere elnet nord for Limfjorden.

Udbygninger af højspændingsnettet vil ofte skabe gener for de borgere og lokalsamfund, som bliver berørt. Energinet forsøger at imødekomme dette ved i god tid at informere og gå i dialog om de bedste løsninger, og selv om der er erstatning til de lodsejere og naboer, der får anlæggene tæt på.

- Derfor er vi naturligvis meget opmærksomme på, at vi skal sikre, at udbygningen af elnettet sker så skånsomt som muligt – og at vi ikke bygger mere end højst nødvendigt, siger Bjarne Brendstrup.

amp

lup24-danmarkskort-til-endelig-version 

Illustation: Energinet

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.