dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Endnu en et problem på skandalebyggeri: Der kommer vand ind gennem facaden på Niels Bohr-bygningen
Niels Bohr-bygningen har været ramt af mange problemer.
Foto: Martin Fyhn Lykke Lladó/Biofoto/Ritzau Scanpix

Endnu en et problem på skandalebyggeri: Der kommer vand ind gennem facaden på Niels Bohr-bygningen

Niels Bohr-byggeriet er stærkt forsinket og er blevet tre gange dyrere end planlagt. Nu viser det sig, at der kommer fugt og vand ind via facaden. Samtidig er der tidligere i år fundet skimmelsvamp  
22. MAJ 2023 9.50

Glasfacaden til den nye Niels Bohr-bygning (NBB) midt i København er med sine seks års forsinkelse og tredobling af prisen blevet billedet på et skandaleramt universitetsbyggeri.

Det er primært laboratoriebyggeriet, der har voldt problemer for den statslige bygherre, som oprindeligt var Bygningsstyrelsen. Byggekaosset gjorde, at Vejdirektoratet i 2018 overtog ansvaret, og i 2019 stod den del af byggeriet, som skal fungere som kontorbygning, nogenlunde klar, så de første ansatte på Københavns Universitet kunne flytte ind.

Men der er opstået et nyt problem. Siden de første ansatte flyttede ind i 2019, er der sivet vand ind gennem facaden. Det har skabt bekymring for skimmelsvamp, skriver Københavns Universitet (KU) i et e-mailsvar til Information.

"Der har siden indflytningen i kontorhuset været vand, der er kommet ind gennem facaderne," lyder det i e-mailsvaret fra Jasper Steen Winkel, der er vicedirektør for kommunikation på KU.

Har måtte flytte medarbejdere

I januar, kort før KU overtog driftsansvaret for kontorbygningen, valgte universitetet derfor at flytte ansatte fra 14 lokaler og sætte gang i en undersøgelse af skimmelsvamp. Information har fået aktindsigt i undersøgelsesresultaterne fra januar.

Her blev der fundet skimmelsvamp, men ikke nær facaden. Derfor er det uvist, hvad der er årsagen. I den seneste skimmelsvampeundersøgelse i bygningen, som Vejdirektoratet har fået lavet i april, konkluderes det, at der ikke er »et generelt problem« med skimmelsvamp i bygningen.

Selv om der ofte er fejl og mangler i nye bygninger, så hører vand, der siver ind gennem facaden, til i den mere »alvorlige ende«, vurderer Kim Haugbølle, der er seniorforsker på Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet og har fulgt Niels Bohr-byggeriet.

- En bygning skal jo være tør, for hvis der kommer fugt ind, kan der opstå problemer med skimmelsvamp, siger han.

- Når det kommer oven i et langt forløb, hvor der har været rigtig mange problemer undervejs i byggeriet, så bidrager det jo til fortællingen om et byggeri, hvor alt gik galt, siger han til Information.

Vejdirektoratet, som overtog færdiggørelsen af Niels Bohr-bygningen i 2018, er opmærksom på problemet med, at facaden på bygningen nogle steder ikke er vandtæt.

- At der kommer fugt ind forskellige steder i facadeprofilerne øverst oppe ved taget, er en fejl fra entreprenørens side, siger anlægsdirektør Erik Stoklund Larsen.

Han tilføjer i en mail, at "fejlene i facaden er under udbedring af den ansvarlige entreprenør".

KU er ifølge Erik Stoklund Larsen blevet orienteret om fejlen i facaden. Han mener dog ikke, at de problemer, der har været med skimmelsvamp i bygningen, skyldes det indsivende vand.

- Men vi holder øje med det, siger han.

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.