Eksperter: Aarhus burde have forudset prisstigninger på omstridt stadionprojekt
AARHUS: Prisen for et nyt stadion i Aarhus har vist sig højere end først antaget. Men det overrasker ikke eksperter, der mener, at kommunen burde have set det komme, da arkitekthuset bag byggeriet, Zaha Hadid Architects, der er verdenskendt for sine bygninger, har historik for ofte at overskride budgettet. Det skriver Jyllands-Posten.
- Ud over at der allerede er tale om et urealistisk stort projekt til budgettet, har man også valgt et designhus, som er kendt for at lave store budgetoverskridelser, og som har haft en lang række annullerede projekter, siger Andreas Leed til mediet. Han arbejder hos Oxford Global Projects, hvor han med udgangspunkt i data fra 20.000 projekter rådgiver om budgetter for såkaldte megabyggerier.
Ifølge Andreas Leeds data går Zaha Hadids byggerier i gennemsnit 65 pct. over budget, mens lignende signaturbyggeprojekter gennemsnitligt går 62 pct. over budget. Og det burde have fået alarmklokkerne til at ringe hos kommunen, mener Tim Neerup Themsen, lektor med en ph.d. inden for risiko- og økonomistyring med særligt fokus på større offentlige anlægsprojekter ved CBS.
Lignende eksempler
Som sagt er Aarhus-stadion ikke en enlig svale. Tværtimod. I Japan steg prisen på et nationalstadion tegnet af Zaha Hadid Architects fx så meget, at den japanske regering måtte skrotte projektet, skriver Jyllands-Posten. Budgettet, der startede på to mia. dollars svarende til ca. 14,4 mia. kr. skred nemlig, indtil det stod klart, at regningen ville lyde på det dobbelte, hvorfor det blev stoppet.
Også et havnekontor i Antwerpen, et transportmuseum i den skotske by Glasgow og et nyt hovedkvarter til The Architecture Foundation hører til de tidligere fortællinger om byggerier, der er blevet lagt i graven som følge af store budgetoverskridelser.
Flere budgetoverskridelser
Og selvom byggeriet til det nye stadion i Aarhus knap nok er begyndt, lader det allerede til at kunne blive en del af den kedelige statistik om budgetoverskridelser.
Prisen er nemlig steget fra 650 mio. kr. til næsten 1 mia. Og det kan forklares med flere ting.
I første omgang meddelte kommunen, at den bløde jord i området var skyld i budgetoverskridelserne. Derudover er der lavet flere tilvalg i kvalitetsmaterialer - bl.a. i VIP-området, der er udstyret med luksuriøse elementer, der ikke er normalt inventar på et dansk stadion. Slutteligt er der også lavet en større regnefejl, der afslører, at der skal bruges flere materialer, end kommunen først havde forventet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.