212 millioner. Så mange kroner har ejere af private botilbud trukket ud som udbytte de seneste fire år.
Det fremgår af et svar fra socialminister Sophie Hæstorp Andersen til Enhedslistens handicapordfører Rosa Lund, der reagerer skarpt på omfanget.
- Det er ikke i orden. Tænk, at man tager penge, der skulle være gået til borgere med handicap og putter ned i egen lomme, siger Rosa Lund til Fagbladet FOA.
De danske tilsynsmyndigheder har gentagne gange udtrykt bekymring for, om skattekroner, der burde støtte samfundets mest udsatte, går til lukrative udbetalinger.
Bandt andet TV2, Politiken, Kommunen.dk og Fagbladet FOA har de seneste måneder beskrevet en række problematiske hændelser på private botilbud, der har afstedkommet politisk opmærksomhed på udbetaling af udbytte.
Socialministeriets opgørelse viser, at der sket en fordobling på et enkelt år.
I 2020, 2021 og 2022 lå udbetaling af udbytte stabilt på godt 40 millioner kroner. Sidste år voksede det til 84,3 millioner kroner.
Socialministerens svar viser desuden, at der sidste år var i alt 210 såkaldt kommercielle, private botilbud.
Det vil sige, at hvert tilbud i gennemsnit har hevet i omegnen af en mio. kr. ud til ejerne på fire år.
- Opgørelsen af udbytte kan være underestimeret, da det ikke har været muligt at finde årsregnskaber for alle virksomhederne, lyder det i svaret.
Det er fuldt ud lovligt at hive overskud på private botilbud ud som udbytte. På Christiansborg har manøvren flere gange vakt debat, men der er ikke flertal for at ændre reglerne.
Onsdag eftermiddag gjorde socialminister Sophie Hæstorp Andersen fra Folketingets talerstol det klart, at det står kommunerne frit for at fravælge botilbud, som er stemplet som uforholdsmæssigt dyre af socialtilsynet.
- På den måde er kommunerne med til at sikre, at offentlige midler først og fremmest kommer den udsatte borger til gavn og ikke det enkelte tilbud eller dets ejerkreds, sagde ministeren.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.