dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Anlægsloftet står for skud blandt udvalgsformænd
Udvalgsformænd og -medlemmer havde mange statslige barrierer at pege på under et politisk forsamlingshus på KL's Klimatopmøde.
Foto: Benjamin Dalby

Anlægsloftet står for skud blandt udvalgsformænd

KLIMATOPMØDE: Lokalpolitikere vil energirenovere bygninger og transportere overskudsvarme over længere strækninger - men støder på statslige barrierer.

SØNDERBORG: Klimadagsordenen koster penge, og de gode viljer i kommunale udvalg til at generere effektive klima-og miljøløsninger løber ofte ind i det statsligt fastsatte anlægsloft.

Det blev klart under et såkaldt politisk forsamlingshus på KL's klimatopmøde i Sønderborg, hvor udvalgsformænd og -medlemmer fra teknik-, miljø- og klimaområdet bragte eksempler på statslige barrierer på bordet over for KL's Klima- og Miljøudvalg.

Der var nok at tage fat på:  At der endnu ikke er en løsning på landbrugets kompensation for beskyttede arealer, der skal indgå i lavbundsprojekter, som en udvalgsformand fra en jysk landkommune pegede på. Eller at ledninger til overskudsvarme ikke må forlænges tilstrækkeligt ud til mindre bysamfund, som en politiker fra en sjællandsk kommune gjorde gældende.

Flere kom ind på anlægsloftet, der forhindrer de investeringer, der for alvor vil kunne mærkes:

- Hvis vi skal i gang med energirenovering i de kommunale bygninger, så kræver det en prioritering af området i kommuneaftalerne - fx at de kan foregå uden om anlægsloftet, sagde en nordsjællandsk politiker og blev støttet af en sjællandsk kollega, der også gav eksemplet med at transportere overskudsvarme over længere strækninger, som gav lokale skatteudfordringer.

En fynsk udvalgsformand gav et eksempel på at blive tvunget til en ringere miljøløsning - konkret at måtte fore en eksisterende kloakledning i stedet for at etablere en nyere og bedre - på grund af anlægsloftet.

Af andre emner fra kommunerne, KL's embedsfolk kunne notere sig under det politiske forsamlingshus var:

  • Hjælp os med at arbejde med CO2-pris på indkøb - uden bøvl.
  • Hjælp os med god dialog med landbruget om at udtage lavbundsjord.
  • Det er stadig for bøvlet at oprette selskaber til solenergi.
  • Lad os kunne låne i KommuneKredit til energirenovering.
  • Mere statslig accept af termonet, "kold fjernvarme" samt energifællesskaber.
  • Gør det nemmere at omplacere boliger ved energianlæg.
  • Få gang i udvidelsen af elnettet. Det går for langsomt.
  • Lad os kræve at højenergi-virkomheder placeres, hvor der er energi tilrådighed.
  • Drop stop-and-go-politikken i fjernvarmepuljen. Fyld den nu bare op.
  • Giv hurtigere lov til at give forbrugerne højere takster til kloakseparering. 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.