dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Aarhus vil forbyde indkøb af turbokyllinger
Dyreaktivister har flere gange demonstreret mod salg af turbokyllinger. Nu vil Aarhus stoppe indkøbet af dem.
Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix

Aarhus vil forbyde indkøb af turbokyllinger

Et næsten enigt byråd vil skærpe kravene til kyllingekød, der serveres i kommunens køkkener.

AARHUS: Børn, voksne og ældre i Aarhus skal ikke mere have serveret mad lavet med såkaldte turbokyllinger, som er vokset så hurtigt, at deres organer og ben ikke kan følge med vægten. 

Det foreslog SF og løsgænger Thure Hastrup på byrådsmødet onsdag aften, og ifølge Århus Stiftstidende mødte forslaget opbakning fra et enigt byråd undtagen løsgænger Henrik Arens, som ikke ønsker at blande sig i de enkelte institutioners indkøb.

Produktion af turbokyllinger har i flere år været udsat for massiv kritik, fordi kyllingernes organer og ben ødelægges af den voldsomme vægtstigning. "Det gør, at kyllingernes korte liv bliver ekstremt smertefuldt og har karakter af dyremishandling," skrev forslagsstillerne og pegede på, at et forbud mod produktion af turbokyllinger er på dagsordenen både på landsplan og i EU.

"Forslagsstillerne finder det vigtigt, at Aarhus Kommune ikke er med til at legitimere en åbenlyst kritisk produktionsform ved at aftage produktet," hedder det i forslaget, som fortsætter:

"Den prisforskel, der kan være mellem turbokyllinger og kyllinger, som lever op til ovennævnte mindstekrav, kan håndteres ved, at de enkelte køkkener kan vælge at mindske andelen af kyllingekød, hvis det bliver nødvendigt, for at holde sig inden for de økonomiske rammer."

Halvdelen er turbokød

I forvejen har borgmesterens afdeling taget initiativ til nogle mindstekrav til indkøb af slagtekyllinger i det såkaldte A-sortiment, og meningen er, at de nu skal udbredes til hele kommunen som virksomhed.

I tredje kvartal 2023 var omkring halvdelen af kommunens indkøbte kød af racen Ross 308, som er kendt som turbokylling, og mængden har kun været svagt faldende de seneste år. 

- Det kan være, vi er den første kommune i Danmark, der tager et helt opgør, hvis altså forslaget bliver gennemført, sagde Liv Gro Jensen (SF) på forhånd til Din Avis Aarhus.

Og det bliver det altså. Over en bred kam var der ifølge Stiftstidende enighed om, at det var et godt og nødvendigt forslag. Det blev dog ikke formelt vedtaget - det skal nu en tur omkring magistraten til diskussion af detaljer og konsekvenser, før det senere kommer tilbage til byrådet til afstemning.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.