dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Wammen: Regninger skal betales til tiden

Mange små virksomheder får ikke deres betaling fra offentlige myndigheder til tiden.

"Der må ikke være nogen som helst tvivl om, at offentlige myndigheder som alle andre skal betale til tiden, hvis fakturaen svarer til det leverede og i øvrigt er korrekt."

Det skriver finansminister Nicolai Wammen (S) i et svar på et folketingsspørgsmål fra Sascha Faxe (ALT). Hun spørger, om ministeren er bekendt med, at det offentlige i op mod halvdelen af sine indkøb ikke betaler de fremsendte fakturaer til tiden, og hvad han i bekræftende fald har tænkt sig at gøre for at bedre situationen.

Spørgsmålet tager udgangspunkt i en analyse fra Visma Dinero, som ejer online-regnskabsprogrammet Dinero, som anvendes af mange små virksomheder. Firmaet har analyseret 446.000 fakturaer, som er sendt til offentlige institutioner fra de virksomheder, som bruger programmet, i perioden 2018 til tredje kvartal 2022.

Det viser sig, at offentlige myndigheder og institutioner kun i to ud af tre tilfælde har betalt deres regninger indenfor 30 dage, som Økonomistyrelsens regler ellers bestemmer. Værst stod det til i tredje kvartal sidste år, hvor kun hver anden regning til det offentlige blev betalt inden for 30 dage.

Nicolai Wammen understreger i sit svar, at reglerne i renteloven siger, at offentlige myndigheder ikke kan aftale en betalingsfrist på mere end 30 dage med en leverandør. "Det burde normalt være muligt at nå at kontrollere og håndtere fakturaerne inden for fristen," svarer han.

Han tilføjer, at Økonomistyrelsen i en vejledning fra september 2022 tilskynder offentlige myndigheder til at aftale en kortere betalingsfrist end 30 dage, hvis der levner tid nok til kontrol og håndtering af fakturaen. Dog tager han det forbehold, at styrelsen ikke kender datagrundlaget i Visma Dineros analyse.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.