dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Trods kritik: Rigspolitiet indkøber gigantisk lager af Ecco-sko
Ecco er kommet i modvind for at fortsætte sine aktiviteter i Rusland. (Arkivfoto.)
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Trods kritik: Rigspolitiet indkøber gigantisk lager af Ecco-sko

Rigspolitiet indkøber 12.000 par Ecco-sko trods fortsat kritik af den kontroversielle skogigant, der insisterer på at drive forretning i Rusland. Et nyt udbud er udskudt.
19. JUN 2024 10.55

Rigspolitiets indkøbsafdeling har været på shoppetur. Den 7. juni i år lavede politiet en bestilling på et lager på cirka 12.000 sko, eller hvad der svarer til ét par til hver af Rigsfællesskabets uniformerede betjente. Langt størstedelen af skoene er af mærket Ecco. Prisen løber op i 8,9 mio. kr., oplyser Rigspolitiet til Radio4.

Indkøbet sker på et tidspunkt, hvor den ellers traditionsrige sønderjyske skoproducent er i massiv modvind, fordi virksomheden nægter at opgive sin guldrandede forretning i Rusland til trods for landets invasion af Ukraine.

Ifølge Venstres folketingsmedlem Jan E. Jørgensen, er det derfor både “tonedøvt” og “et dårligt signal”, at Rigspolitiet på én gang laver en kæmpebestilling af Ecco-sko.

- Ecco har som en af ganske få danske virksomheder aktivt truffet en beslutning om at blive i Rusland på trods af, at man jo dermed finansierer Putins krigsmaskine. Derfor synes jeg, det er besynderligt, at man vælger at købe flere Ecco-sko i stedet for at afsøge markedet og se, om man kunne finde nogle andre sko. Ecco er jo ikke de eneste i hele verden, der laver sko, siger han.

Når Rigspolitiet netop nu køber stort ind af Ecco-sko, skyldes det, at udbudsaftalen med den virksomhed, som de seneste fire år har leveret fodtøj til politiet, udløb i juni 2024. Rigspolitiet har dog ikke nået at få et nyt udbud på plads inden den nuværende kontrakts udløb og har derfor valgt at indkøbe et helt års forbrug af fodtøj fra den tidligere leverandør.

Det er uheldigt

Krigen i Ukraine har trukket fronterne hårdt op mellem Europa og Rusland. Derfor har Eccos beslutning om at forblive i Rusland fået en række skobutikker til at fjerne Ecco-skoene fra deres hylder. Også statsminister Mette Frederiksen og flere andre ministre har kritiseret Eccos beslutning.

Derfor ser det udefra set også uheldigt ud, at Politiet på én gang laver en så stor bestilling på Ecco-sko, mener Carsten Herholdt, brandingekspert og stifter af reklamebureauet The Brand Agency.

- Der er mange, der kun læser overskriften og så ikke mere. Og så vil den historie, der står tilbage, være, at statsmagten har investeret stort i Ecco-sko, som jo stadig er aktive i Rusland. Det er uheldigt, siger han.

I forbindelse med toårsdagen for den russiske invasion forklarede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), at han var ”meget opmærksom” på ikke at tage Ecco-sko på.

- Jeg ville heller ikke gå ud og købe et par nu. Men det er jo min egen beslutning, og det må danskerne gøre op med dem selv, som de vil, lød det til Jyllands-Posten.

Også fra politiets egen fagforening er valget af Ecco-sko tidligere blevet kritiseret.

- Vi har en del medlemmer, som ikke synes, det er foreneligt, at man går rundt i noget fodtøj, som på en eller anden måde lukrerer på en konflikt, sagde Politiforbundets forbundsformand, Heino Kegel, til onlinemediet Detailwatch sidste år.

På besøg hos Ecco

Rigspolitiet har ellers haft rig mulighed for at stille kritiske spørgsmål til Ecco.

Så sent som i januar var fire repræsentanter fra Rigspolitiets indkøbsafdeling på besøg hos Eccos hovedkvarter i Sønderjylland for blandt andet at se produktionsfaciliteterne og “nørde fodtøj”, fremgår det af en mailkorrespondance, som Radio4 har fået indsigt i.

Af dagsordenen for mødet fremgår det, at der var et 45 minutter langt oplæg om “corporate responsibility and sustainability”, altså virksomhedsansvar og bæredygtighed.

Rigspolitiet oplyser til skriftligt Radio4, at spørgsmålet om Eccos fortsatte engagement i Rusland blev bragt op i slutningen af mødet, men at det ikke gav anledning til konkrete initiativer.

Rigspolitiet oplyser desuden, at man forventer at have underskrevet en ny udbudsaftale om levering af fodtøj inden sommerferien 2025. Det er dog højst usikkert, at man til den tid overhovedet vil have mulighed for at udelukke Ecco-sko på grund af virksomhedens forretning i Rusland.

I et skriftligt svar til Radio4 skriver Rigspolitiet, at "Rigspolitiets indkøb af fodtøj er underlagt udbudsloven, og Rigspolitiet tilrettelægger udbuddet i overensstemmelse hermed. Indenfor disse rammer har Rigspolitiet ikke identificeret en mulighed for at udelukke tilbudsgivere eller bestemte underleverandører alene på baggrund af, at de opererer i bestemte lande.”

amp

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.