Der er kommet lidt over 12 mio. kr. tilbage i den danske statskasse efter et langstrakt forløb omkring ulovlige skattefordele ved finansieringen af Øresundsforbindelsen.
Det er medejeren af Øresundsforbindelsen, A/S Øresund, som i perioder har fået ulovlige skatterabatter af den danske stat, og som nu har tilbagebetalt et millionbeløb. Transportminister Thomas Danielsen (V) oplyser i et svar til Transportudvalget, at beløbet med renter er på helt præcist 12.191.723 kroner. Det er betalt af A/S Øresund den 10. juni.
- Europa-Kommissionen havde forinden godkendt beregningsmetoden og det beregnede beløb, skriver transportministeren.
EU-Kommissionen afgjorde i februar, at Danmark skulle kræve et beløb tilbagebetalt for skatterabatterne. Mediet MobilityWatch har beskrevet, at det drejer sig om ordningen omkring A/S Øresunds afskrivning af aktiver og fremførsel af skattemæssige underskud. Den har i perioder været på kant med EU’s statsstøtteregler.
Forud for kommissionens afgørelse i februar var et langt og snørklet forløb med forskellige afgørelser frem og tilbage. I 2018 annullerede domstolen godkendelsen af statsgarantier i forbindelse med Øresundsforbindelsen efter en klage fra HH Ferries, der i dag hedder ForSea, der sejler mellem Helsingør og Helsingborg.
Efterfølgende indledte EU-Kommissionen på foranledning af konkurrencekommissær Margrethe Vestager en dybere granskning af finansieringen.
I februar i indeværende år fandt kommissionen så, at der skulle betales penge tilbage. Øresundsforbindelsen har været i brug siden juli 2000 og forbinder Danmark og Sverige fra Amager til Skåne.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.