dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Skanderborg vil bygge ny institution med genbrugssten
Bygningen, der opføres i et H-lignende mønster, får solceller på taget og bygges i høj grad af genbrugsmursten fra Skanderborg Kommune. Illustration: RUM Arkitekter

Skanderborg vil bygge ny institution med genbrugssten

Der er særlige krav til CO2-udledningen i forbindelse med opførelsen af en ny daginstitution i Stilling i Skanderborg Kommune. Bl.a skal institutionen opføres med genbrugsmursten.
1. MAR 2024 9.26

SKANDERBORG: Gamle mursten får nyt liv, når Skanderborg Kommune vil bygge en ny daginstitution med plads til 30 vuggestue- og 90 børnehavebørn.

Den kommende nye daginstitution skal nemlig opføres i røde genbrugsmursten, der så vidt muligt findes i nærområdet hovedsageligt fra kommunens egne bygninger. De bliver testet og renset, inden de bliver leveret til byggepladsen i Stilling. Det oplyser kommunen i en meddelelse.

- Børnetallet stiger i Stilling, så der er brug for en ny daginstitution, men der er ikke brug for nye mursten. Tværtimod skal vi tænke os om og have fokus på bæredygtighed, når vi bygger. Ikke mindst med det antal børnehaver og skoler, vi bygger i Skanderborg Kommune i disse år, siger Trine Frengler (S), som er formand for Børne- og Ungdomsudvalget.

Skanderborg Kommune har gode erfaringer med at bruge genbrugssten i stor skala. For et par år siden iværksatte kommunen et pilotprojekt, hvor 3.800 mursten fra en gammel tandlægeklinik blev genbrugt i byggeriet af daginstitutionen Bison i Gl. Rye. 

Den nye institutionsbygning bliver på ca. 935 kvm. Genbrugssten er dog ikke det eneste bæredygtige ved byggeriet. Bygningen bliver således også energioptimeret og får solceller på taget. Udover genbrugsmursten vil der i høj grad blive bygget med træ, hvilket er med til at holde CO2-forbruget nede. 

- Vi bygger daginstitutionen i Stilling mere bæredygtigt, end bygningsreglementet kræver. Byrådet har besluttet, at alle nye kommunale byggerier skal overholde skærpede krav til CO2-udledningen, siger Henrik Littau-Jensen, chef for Anlæg og Ejendomme i Skanderborg Kommune.

Byggeopgaven kommer i udbud inden sommerferien, og første spadestik til den nye daginstitution sker i slutningen af august eller i starten af september. Der er afsat 36 mio. kr. til byggeriet. Den nye daginstitution i Stilling ventes klar til brug i efteråret 2025. 

 

 

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.