dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Regioner vil politianmelde 29 borgere efter mistanke om Ozempic-svindel
Region Hovedstaden vil politianmelde 20 borgere, der i 2023 har indløst recepter på mere end tre års forbrug af den meget populære diabetesmedicin Ozempic.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Regioner vil politianmelde 29 borgere efter mistanke om Ozempic-svindel

Fire regioner vil nu have politiet til at undersøge de meget store mængder indløste recepter på diabetesmedicinen Ozempic.
30. JAN 2024 15.05

HOVEDSTADEN: Region Hovedstaden har besluttet at politianmelde 20 borgere, der i 2023 har indløst recepter på mere end tre års forbrug af den meget populære diabetesmedicin Ozempic.

Samtidig vil regionen bede Styrelsen for Patientsikkerhed om at undersøge de i alt 132 sager med et forbrug, der rejser bekymring. Det fortæller regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) i en pressemeddelelse.

Region Sjælland oplyser også i en pressemeddelelse tirsdag, at regionen vil politianmelde tre personer for ligeledes at have indløst Ozempic til mere end tre års forbrug. Desuden har regionen bedt Styrelsen for Patientsikkerhed undersøge i alt 34 sager.

Region Midtjylland oplyser i en pressemeddelelse, at man har besluttet at politianmelde seks borgere, der har indløst recepter til mere end tre års forbrug af lægemidlet. Regionen undersøger sideløbende i alt 39 sager, og vil sende dem, der rejser bekymring, videre til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Onsdag formiddag oplyser Region Nordjylland, at regionen vil politianmelde en borger, der på et år har indløst recepter på mere end tre års forbrug. I alt ni sager overdrages til vurdering i Styrelsen for Patientsikkerhed, hvor borgere på et år indløste minimum halvandet års forbrug.

- Det er dybt uetisk og uforsvarligt, hvis der svindles med medicintilskud og videresælges medicin, der er mangel på, til mennesker, der ikke er syge. De der evt. snyder fællesskabet på den måde, ønsker vi at sætte hårdt og konsekvent ind over for – uanset om de sidder på den ene eller den anden side af bordet i konsultationen, siger Lars Gaardhøj.

Milliardudgift

I november sidste år forventede Danske Regioner, at regionerne samlet set ville bruge 1,4 milliarder kroner på Ozempic i 2023. Ser man isoleret på Region Hovedstaden forventes det, at udgifterne til tilskud til medicinen Ozempic vil løbe op i 390 millioner kroner for 2023.

De mange millioner som Region Hovedstaden giver i tilskud til Ozempic er dog ikke noget der vælter budgettet. Alligevel er det vigtigt for Lars Gaardhøj, at man ikke løber tør for en bestemt medicin, fordi en gruppe patienter for udleveret for meget på et forkert grundlag.

- Hvis vi ikke får sendt et klart signal om, at medicintilskuddet skal bruges til de patienter, der lever op til kravene, så er jeg bekymret for om samfundskontrakten om tilskudsmedicin på skatteborgernes regning holder. Og med de forsyningsvanskeligheder, der er på medicinen, så risikerer vi også, at der ikke er medicin nok til de patienter, der med fuld ret indløser deres recept, siger han.

Region Syddanmark oplyser tirsdag til Ritzau, at de er i gang med at undersøge, om der har været tilfælde i regionen, hvor borgere har indløst større mængder af Ozempic.

Fakta

  • De 20 borgere fra Region Hovedstaden, der har hentet Ozempic til mere end tre års forbrug, har tilsammen  modtaget tilskud for 4.292.842 kr. Til sammenligning gav regionen sammenlagt 363 mio. kr. i tilskud til Ozempic i 2023.
  • De tre borgere fra Region Sjælland har tilsammen modtaget tilskud for 484.917 kroner.
  • De seks borgere fra Region Midtjylland har samlet modtaget 1.017.000 kroner i tilskud til lægemidlet.
  • Antallet af patienter, der behandles med Ozempic er steget 22% fra 2022-2023, når perioden januar til september sammenlignes.
  • Ozempic-producenten, Novo Nordisk, har store forsyningsvanskeligheder, og det har givet parallelimportører mulighed for at sælge Ozempic i Danmark til en stærkt forhøjet pris. En opgørelse fra januar til september 2023 viser, at de samlede udgifter havde været 45 mio. kr. lavere, hvis Novo Nordisk ikke havde haft forsyningsvanskeligheder ift. levering af Ozempic til danske apoteker.

Kilde: Region Hovedstaden, Ritzau

lal/Ritzau

10.24 Tilføjet Region Nordjyllands politianmeldelse.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.