dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Rambøll slår flere rekorder i seneste regnskab
Rambøll Gruppen A/S er en rådgivende ingeniør-, design- og management konsulentvirksomhed grundlagt i København med aktiviteter verden over. (Arkivfoto.)
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Rambøll slår flere rekorder i seneste regnskab

Rådgivningsvirksomhedens omsætningen nåede et rekordhøjt niveau på 17 mia. kr., mens driftsresultatet (EBITA) for første gang nogensinde oversteg en mia. kr.

På trods af et år påvirket af flere makroøkonomiske udfordringer såsom inflation og renter samt pressede forsyningskæder formåede rådgivningsvirksomheden Rambøll at slå flere rekorder i regnskabsåret 2023. Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

Omsætningen nåede et rekordhøjt niveau på 17 mia. kr., hvilket er en stigning på en mia. kr. sammenlignet med 2022, desuden rundede  driftsresultatet (EBITA) for første gang nogensinde en mia. kr. hvilket giver en Ebita-margin på 6,1 pct. 

Resultatet før skat falder dog med små 20 mio. kr. ift. året og endte på 607,4 mio. kr. hvilket dels skyldes, at resultatet for 2022 blev positivt påvirket af et frasalg af en del af vandforretningen i USA samt at højere omkostninger til omstrukturering påvirkede resultatet i 2023. På bundlinjen efter skat er resultatet dog stort set enslydende med året før med 390,5 mio. kr i overskud mod 389,8 i 2022.

Resultatet er især drevet af høje vækstrater i forretningsenhederne for hhv. Energi og Miljø & Sundhed samt stærke resultater i Danmark, Storbritannien og USA. 

- Jeg er tilfreds med vores resultat i 2023, som vi leverede i et udfordrende marked med højere renter og inflation. Resultatet vidner om værdien af vores brede portefølje og stærke position på tværs af flere markeder og geografier. Med vores unikke kompetencer og løsninger, især inden for den grønne energiomstilling, fortsatte vi med at levere værdi for vores kunder samtidig med, at vi navigerede sikkert i vanskelige markedsvilkår. Vi er godt i gang med at implementere vores strategi og er på rette vej i forhold til at nå vores mål for 2025, siger koncernchef i Rambøll, Jens-Peter Saul.

Stærke resultater flytter medarbejdere fra sort til grøn energi

Rambølls forretningsenhed for Energi nåede en omsætning på 2,6 mia. kr. og leverede tocifret organisk vækst – og den højeste vækst blandt alle virksomhedens markeder. De tal er positive ift. virksomhedens strategi, hvori en ambition om at være brancheleder inden for den grønne energiomstilling er fastsat.

Rambøll har en voksende portefølje af energiprojekter, især inden for Power-to-X, udbygning og fremtidssikring af el-infrastruktur og fundamenter til havvindmølleparker. Især sidstnævnte forretningsområde er en hurtigt voksende del af Rambølls portefølje bl.a. bidrager Rambøll til etableringen af den kommende energiø i Nordsøen.

- I forlængelse af vores strategi fortsætter vi med at diversificere vores ydelser og vækste inden for områder, hvor vi allerede er stærke, såsom havvind. Det betyder, at vi blandt andet har udvidet vores rådgivningstilbud fra at være den førende rådgiver inden for design af havvindmøllefundamenter til nu at tilbyde en fuld palet af rådgivningsydelser inden for havvind. Disse nye ydelser er i dag en lige så stor omsætningsdriver som vores hidtidige fokus på fundamenter, siger Jens-Peter Saul.

Rambøll øgede fokus på grøn energi har bl.a. vist sig ved overflytningen af eksperter i virksomheden inden for olie- og gas-sektoren til løsninger inden for vedvarende energi og løsninger. Ved udgangen af 2023 var næsten 70 pct. af Rambølls olie- og gasarbejdsstyrke overgået til projekter inden for grøn energi og ambitionen er at overflytte endnu flere medarbejdere til opgaver med lavere klimaaftryk inden udgangen af 2025. 

Dårlige tider i byggeriet

Mens der altså har været fart på vækstraterne på de grønne områder, har Rambølls forretningsenheder for Byggeri, Transport og Arkitektur & Landskab været mere udfordrende. Disse områder har som følge af den høje inflation og renter fået nogle af Rambølls kunder til at udskyde eller aflyse projekter. 

Set fra et geografisk perspektiv leverede Danmark, Storbritannien og USA solide vækstrater, og alle leverede deres hidtil højeste driftsresultat. Men i de øvrige nordiske lande udover Danmark har de svære tider i ovenstående forretningsenheder trukket resultatet ned.

- Vi har arbejdet tæt sammen med vores kunder for at hjælpe dem med at navigere i de udfordrende markedsvilkår, samtidig med at vi fastholder vores fokus på bæredygtighed, siger Jens-Peter Saul

I 2024 forventer Rambøll organisk vækst på mellem 4-6 pct. og EBITA-margin på mellem 5,8-6,3 pct.

amp

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.