AARHUS: Selv om de blev smidt på porten, er advokatselskabet Bech-Bruun nu igen advokat for Aarhus Kommune, skriver TV2 Østjylland. Bech-Bruun er ét af fem selskaber, der efter et udbud har fået en såkaldt rammeaftale med kommunen.
Beskeden var ellers ikke til at tage fejl af i januar 2024: Aarhus Kommune skulle ikke længere samarbejde med advokatselskabet.
I november 2023 blev Bech-Bruun dømt i Højesteret for at have hjulpet en tysk bank, der svindlede den danske stat i den såkaldte udbyttesag.
"Advokatfirmaet Bech-Bruun har udvist en eklatant mangel på dømmekraft og medvirket til at påføre det danske samfund meget store tab ved at medvirke i udbytteskatte-skandalen," udtalte daværende borgmester Jacob Bundsgaard i januar 2024 på kommunens hjemmeside og tilføjede:
"Opsigelsen er samtidig et generelt signal til vores rådgivere og samarbejdspartnere, om hvilke forventninger vi har til vores forretningsforbindelser."
Groft bedrageri
Bech-Bruun blev i Højesteret dømt for at have rådgivet en tysk bank, der havde erkendt groft bedrageri af den danske stat for 1,1 milliarder kroner. Dommen inkluderede en erstatning til staten på 400 millioner kroner plus renter.
Aftalen mellem Aarhus Kommune og Bech-Bruun sluttede efter en opsigelsesperiode formelt i slutningen af april 2024.Der blev sidenhen lavet et advokatudbud for en ny periode, og her er Bech-Bruun altså igen endt med at få en aftale om juridisk bistand.
I en orientering til Aarhus Kommunes økonomi- og erhvervsudvalg fremgår det, at de i alt fem selskaber, der har fået en aftale, har "...afgivet de økonomisk mest fordelagtige tilbud på baggrund af tildelingskriteriet "bedste forhold mellem pris og kvalitet"," står der i orienteringen.
Men i Økonomi- og Erhvervsudvalget rystes der på hovedet. Både formand og næstformand er ikke glade for, at Bech-Bruun igen kan sende regninger til kommunen.
- Det undrer mig, at vi kan smide dem ud for syv måneder siden, og at de nu er tilbage i folden, siger udvalgsformand Jesper Kjeldsen (S).
Udbuddet blev afgjort i november, og den nye rammeaftale med Bech-Bruun trådte i kraft 1. december.
Jesper Kjeldsen mener, at byrådet og kommunen kan stå med et troværdighedsproblem, når Bech-Bruun igen skal repræsentere kommunen.
- Den ene måned smider vi dem ud, og den anden måned er vi tvunget til at arbejde sammen med dem. Det er ikke med min gode vilje, at vi gør det, siger Jesper Kjeldsen.
Også næstformanden i Økonomi- og Erhvervsudvalget er kritisk over for, at Aarhus igen skal samarbejde med Bech-Bruun.
- Jeg har det noget ambivalent med det. Man må jo sige, at de har et blakket ry, siger Metin Lindved Aydin (R).
Har du tillid til Bech-Bruun som kommunens advokat?
- Nej, det har jeg faktisk ikke.
I Metin Lindved Aydins øjne er den kultur, der muliggjorde Bech-Bruuns kriminelle rådgivning, ledelsens ansvar. Og da flere ledende skikkelser stadig er i selskabet, kan han ikke stole på det. Det, han dog knytter noget håb til, er, at Bech-Bruun i hans øjne vil passe mere på.
- Vi ved, at Bech-Bruun vil være meget opmærksom på at optræde mere moralsk og etisk. Ikke kun i sager for Aarhus Kommune, men i det hele taget. Der er en projektør-kegle, der peger på dem nu, siger Metin Lindved Aydin.
Hverken Jesper Kjeldsen eller Metin Lindved Aydin kender til eksempler i Bech-Bruuns tidligere arbejde for Aarhus Kommune, der skulle give anledning til utryghed. Opgaver, der allerede var i gang hos Bech-Bruun, da aftalen udløb, fik lov til at fortsætte. Så sent som oktober 2024 repræsenterede advokatselskabet også Aarhus Kommune og andre parter i en sag i Højesteret. En sag, som i øvrigt faldt ud til fordel for kommunen.
"Moralsk forkasteligt"
Men det er altså ikke afgørende for de kritiske politikere.
- Jeg er ret sikker på, at de er gode til det, de laver. Nogen af dem har så været ekstra dygtige til at finde "loopholes" (smuthuller, red.), så man kan presse penge ud af den danske stat. Det, synes jeg simpelthen, er moralsk forkasteligt, siger Jesper Kjeldsen.
Udvalgsformanden har nu bedt forvaltningen om information om, hvordan Bech-Bruun kunne ende med at komme ind i varmen efter fyringen. Han vil også forhøre sig om, hvilket spillerum politikerne og kommunen har i forhold til Bech-Bruun.
- Jeg respekterer reglerne, jeg respekterer loven, jeg respekterer de rammer, vi har. Men jeg er jo også politiker, og vi er sat i verden for at lave nogle andre rammer en gang imellem. Derfor vil jeg gerne spørge, hvad vi har af politisk manøvrerum, siger han.
Og så håber Jesper Kjeldsen, at sagen kan få folks øjne op for, hvordan udbudsreglerne kan bane vejen for en situation som den, Aarhus Kommune står i nu.
- Vi har med én af de største svindelsager i danmarkshistorien at gøre, hvor Bech-Bruun er dømt for under et år siden. Det er problematisk, at vi som byråd er tvunget til at arbejde sammen med dem, siger Jesper Kjeldsen.
Også udvalgsformand Metin Lindved Aydin kalder på, at udbudssøgere bør vurderes på emner som etik og moral.
- Det er ærgerligt, at vores udbudsregler er så rigide, at vi ikke i højere grad kan selektere på de parametre. Der er simpelthen ikke nogen checkbox, der hedder "Etik og moral," siger han.
TV2 Østjylland har rakt ud til Bech-Bruun for en kommentar og for at høre, hvorfor selskabet søgte at komme tilbage som advokater for Aarhus Kommune.
De har ikke ønsket at deltage i et interview, men chief executive partner Steen Rode udtaler i et skriftligt citat:
"Vi har haft et godt samarbejde med Aarhus Kommune gennem mange år, og vi har altid haft en god og konstruktiv dialog. Vi er glade for muligheden for at fortsætte samarbejdet."
Bech-Bruun har ikke yderligere kommentarer, melder selskabets kommunikationschef.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.