dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Once in a lifetime-scoop: Energinet gør loppefund til millioner i Norge
I den lille norske by Sylling, som ligger sydvest for Oslo, stod indtil for nylig en tonstung synkronkompensator. Den har Energinet nu indkøbt til skrotpris.
Foto: Energinet

"Once in a lifetime"-scoop: Energinet gør loppefund til millioner i Norge

Det statslige selskab kalder selv indkøbet af en tonstung synkronkompensator, som er fundet i den lille norske by Sylling, for "et scoop".
12. JUN 2024 12.02

Stabiliteten i elsystemet svinger bogstaveligt talt, som vinden blæser og solen skinner. Og den kommer til at svinge endnu mere i fremtiden med indførelsen af mere vedvarende strøm fra solcelle- og vindmølleparker. Der kan gå en sky for solen, eller det kan pludselig blæse op.

For at undgå ubalancer, udfald og brud på elnettet, og for at holde den høje forsyningssikkerhed, er der brug for teknisk grej som synkronkompensatorer, så der altid er balance og strøm i dine og mine stikkontakter.

Og netop en synkronkompensator har Energinet indkøbt fra sin norske pendant Stattnet. Synkronkompensatoren er identisk med en maskine som Energinet har i Tjele ved Viborg, som derfor kan bruge reservedelene. Maskinen var kommet til overs i Norge, som følge af ændringer i det norske elnet og bruger nu i højere grad vandkraft til at stabilisere elnettet i Norge.

Synkronkompensatoren laver ikke selv strøm, men den skaber en præcis frekvens-balance i et elnet, som ellers let kommer i ubalance med indførelsen af mere grøn energi fra solceller og vindmøller. 

Once in a life time

Energinet får reservedelene til skrotprisen plus omkostningerne til nedtagning og transporten til Danmark. Det er i alt ca. fire mio. kroner. Ét rotorblad i synkronkompensatoren vejer ni tons, og dem er der otte af. Derfor er det fem lastbiler med dele, der er kørt til transformatorstationen i Tjele.

- Er det en god forretning at købe næsten 50 år gamle reservedele, kunne man spørge. Her må jeg klart svare JA. Reservedelene har tjent sig selv hjem to gange, hvis blot vi oplever ét udfald på vores gamle synkronkompensator, siger Jesper Bak, der er elinstallatør i Beredskab og Tilstand DK1 i Energinet.

Han tilføjer i forhold til økonomien, at hvis man skulle ud og få lavet en spritny synkronkompensator, så ville den koste flere hundrede millioner kroner.

- Jeg har i mine 26 år i Energinet været med til mange interessante og vigtige projekter, men det her slår dem alle. Der er så få af de her maskiner i verden, at det er noget af et scoop, at vi får adgang til disse reservedele. Det er once in a lifetime, siger Jesper Bak.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.