dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Nyt anlæg skal styrke genanvendelsen af storskrald
Nyt sortereringsanlæg til stort indbo også kaldet storskrald på Prøvestenen i København.
Foto: Københavns Kommune

Alt for meget bliver brændt:
Nyt anlæg skal styrke genanvendelsen af storskrald

Landets første sorteringsanlæg til stort indbo tages i brug i et samarbejde mellem Norrico og København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør.

Nu åbner det første sorteringsanlæg i Danmark, der kan behandle affaldstypen stort indbo, også kaldet storskrald. Sorteringsanlægget på Prøvestenen er blevet til i et samarbejde mellem miljøvirksomheden Norrecco og fire kommuner i hovedstadsområdet. Sorteringsanlægget skal håndtere stort indbo indsamlet i kommunerne, hvilket svarer til ca. 12.000 ton affald om året, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen i København.

En gammel sofa, en stol med knækkede ben eller en ødelagt reol. Indtil nu har man genanvendt omkring 15 pct. af det indsamlede affald stort indbo, og alt for meget er blevet sendt til forbrænding. Derfor åbner der nu et nyt sorteringsanlæg, så man kan komme op på omkring 30 pct. genanvendelse. Det har de fire kommuner stillet som krav.

Anlægget findeler affaldet og deler det op i de genanvendelige materialer. Hvis man sender 1.000 kg ind i det nye sorteringsanlæg, skal minimum 300 kg komme ud som materialer, der kan gå til genanvendelse. Det, som ikke udsorteres til genanvendelse, sendes til forbrænding.

  • De store dele af fx pap og plast udsorteres til genanvendelse til nye produkter.
  • Træ sendes til genanvendelse som spånplader.
  • Jern og andre metaller sendes til genanvendelse til nye metalprodukter. Genanvendelsen sker på smelteværker, som smelter metallerne til nye råvarer, som kan bruges til alle mulige typer af metalprodukter.

Det vides endnu ikke, hvor meget CO2 der bliver sparet årligt ved at benytte anlægget. Først når anlægget har kørt et halvt års tid, vil man kunne lave beregninger på CO2-gevinsten

Aftalen løber fra 2023 og fire år frem med mulighed for forlængelse af aftalen med yderligere fire år.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.