dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Ny skole får gulve og døre fra nedrevne Gellerup-blokke

Når Brabrand Boligforening over det næste halvandet år skal rive boliger ned i Gellerupparken i Aarhus, vil en lang række materialer leve videre i andre dele af byggeriet.

AARHUS: En ny folkeskole skal i 2025 stå færdig i Gellerup i Aarhus. En del af skolens inventar vil være hentet fra de boligblokke, der i de kommende måneder bliver revet ned, oplyser Brabrand Boligforening, der har som ambition at få flest mulige byggematerialer fra nedrivningen brugt igen.

Projektledelsen for den nye skole har været forbi de tomme boliger i de første blokke for at se på genbrugsmaterialer. Her er der ønske om at genbruge gulve og store skydedøre fra nogle af lejlighederne.

Ialt 408 boliger skal rives ned som en del af udviklingsplanen for området. I forberedelserne til dét arbejde har boligforeningen indgået en aftale med GreenDozer fra Aarhus, en online-platform for brugte byggematerialer. Aftalen sikrer, at mange materialer fra boligblokkene bevares og fremover vil kunne købes af firmaer i byggebranchen, myndigheder og private.

Byggematerialer kommer først til salg efter en miljøsanering i blokkene, så der ikke er rester af asbest eller andre miljøfarlige stoffer – som f.eks. PCB.

Bygge- og anlægsbranchen tegner sig for cirka 30 procent af den samlede danske CO2-udledning, og mange brugte byggematerialer ender i dag som skrot, selv om mange af dem fint kunne bruges igen. 

Døre og køkkener bruges i boliger

Nedrivningsfirmaet Kingo Karlsen går i den kommende tid blandt andet i gang med at afmontere 20.000 kvadratmeter trægulve, rækværk til altaner, gitterdøre, skotlamper og opgangstårne. Alt sammen materialer, som GreenDozer kan se en ide i at sælge videre og give et nyt liv, fortæller Jan Rohde, direktør i GreenDozer.

- Mange bygherrer og arkitekter har fokus på at genbruge byggematerialer, når de er lette at få overblik over og bestille. Og jeg har en klar forventning om, at en del af byggematerialerne fra Gellerupparken kommer til at gøre gavn i nye bygninger i Aarhus. Vi er blandt andet i dialog med en bygherre, som meget gerne vil have et lille stykke af Gellerupparken i sit store byggeri. Det ligger der både en klimagevinst og en fin historie i, siger Jan Rohde, direktør i GreenDozer.

Foruden materialerne, der skal sælges online, genbruger Brabrand Boligforening selv materialer fra de blokke, der står til nedrivning, til at renovere andre boliger i området med. Her har man allerede taget eksempelvis døre, køkkener og hårde hvidevarer ud fra de første tomme boliger. 

ka

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.