dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Milliardinvestering: Hofor vil udnytte mere vind- og solenergi i fjernvarmen
Store elkedler kan sammenlignes med elkedlen fra køkkenet. Kedlen opvarmer vandet via el, og vandet ledes derefter gennem en varmeveksler. Her afgiver det varme til fjernvarmevandet, som herved opvarmes til fremløbstemperatur og derefter sendes ud i fjernvarmenettet.
Foto: Hofor

Milliardinvestering: Hofor vil udnytte mere vind- og solenergi i fjernvarmen

Hofor investerer i store elkedler til fjernvarmen for at udnytte sol- og vindenergi.
12. JUN 2024 13.27

Med målet om at reducere brugen af biomassen og de fossile brændsler som olie og naturgas annoncerede Hofor i januar indkøbet af store varmepumper, som skal gøre fjernvarmen i hovedstadsområdet mere grøn. 

Nu vil forsyningsselskabet bygge videre på disse grønne ambitioner ved at investere milliarder i elkedler, som skal supplere de kommende varmepumper.

Ved at supplere varmepumper med elkedler, bliver det muligt i endnu højere grad at producere elbaseret varme ved lave elpriser, når solen skinner og vinden blæser. Investeringsbeslutningen inkluderer også små, lokale varmelagre. Når der således er meget el fra vindmøller og solcelleparker i elsystemet, kan man gemme og anvende varmen nogle timer eller op til et døgn senere, hvor der er behov for varme, oplyser Hofor i en meddelelse.

- Vi vil rigtig gerne bidrage til den grønne omstilling. Derfor laver vi nu endnu en ambitiøs investering. Denne gang på 3-5 mia. kr. over de næste år for at lave varme til vores kunder via elbaserede løsninger – det vil reducere brugen af biomasse og fossile brændsler. Med elbaserede løsninger i fjernvarmesystemet kan varmen til københavnerne i meget højere grad komme fra sol- og vindenergi, siger Gorm Elikofer, direktør for Energi i Hofor. 

Udbygningen med først varmepumper og nu elkedler vil ifølge Hofor analyser medføre at biomasseforbruget på kraftvarmeværker i hovedstadsområdet nedbringes med 30-35 pct. senest i 2033 målt i forhold til det nuværende fjernvarmeforbrug. Investeringen skal desuden give en mere flerstrenget fjernvarme.

- Når vi baserer varmen på flere teknologier, bliver forsyningen mere robust overfor fx leveringsvanskeligheder og prisudsving på biomasse, el og naturgas. Det betyder, at det er lettere at sikre en mere stabil pris til kunderne og høj forsyningssikkerhed i urolige tider, siger Gorm Elikofer.  

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.