dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Lægehelikopterne flyver færre ture i Danmark

Lægehelikopterne flyver færre ture i Danmark

Thisted havde 213 besøg af en lægehelikopter, hvilket er den kommune med flest flyvninger i 2023.
13. JUN 2024 12.27

Antallet af flyvninger for de danske akutlægehelikoptere faldt i 2023 en smule sammenlignet med året før. De fire helikoptere var i luften 4.167 gange, hvilket er 344 gange færre end i 2022.

Det fremgår af en rapport fra Danske Regioner om akutlægehelikopterordningen.

Det er især yderområderne af Danmark, der har brug for den hurtige hjælp fra lægehelikopterne.

Thisted og Bornholm har flest

Thisted havde 213 flyvninger, hvilket er den kommune med flest flyvninger i 2023. Bornholm havde næstflest med 188 flyvninger.

De øvrige kommuner med flest besøg af lægehelikopterne var Samsø (178), Esbjerg (155), Herning (154), Guldborgsund (146) og Lolland (143).

De høje besøgstal i yderområderne er lige præcis årsagen til, at lægehelikopterne spiller en afgørende rolle.

- Helikopterne spiller en afgørende rolle for at sikre hurtig og specialiseret lægehjælp i hele landet, siger næstformanden i Danske Regioner, Mads Duedahl (V), i en pressemeddelelse.

42 procent af patienterne, der fløj med en lægehelikopter i 2023, var personer med hjerte-kar-sygdomme. Det er den største gruppe af patienter, der fik hjælp af helikopterne, og de havde typisk fået et hjertestop eller en blodprop i hjertet.

En anden stor patientgruppe var traumepatienter eksempelvis i forbindelse med trafikulykker.

Danmark har i alt fire lægehelikoptere. De har base ved Ringsted, Billund, Skive og Saltum, og de er døgnbemandede året rundt med en pilot, specialiseret akutlæge og en helikopterredder.

Den landsdækkende akutlægehelikopterordning er et fælles samarbejde mellem de fem danske regioner.

Fra sommeren 2025 vil fire nye lægehelikoptere flyve i Danmark. Det bliver, ligesom i dag, Norsk Luftambulance, der skal flyve dem.

/ritzau/

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.