dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Jordskred har foreløbig kostet Randers Kommune 41 millioner
Nordic Waste modtager og renser blandt andet forurenet jord. Nu er op mod 2,5 millioner ton jord i bevægelse. (Arkivfoto).
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Jordskred har foreløbig kostet Randers Kommune 41 millioner

Udgifter til jordskred er en likviditetsmæssig belastning for Randers Kommune, lyder det i brev til firma. Nordic Waste laver egen geologisk undersøgelse.

RANDERS: Randers Kommune har mellem 19. december og 9. januar brugt 41.534.917 kroner eksklusiv moms på at forhindre forurening af Alling Å som følge af et jordskred.

Det fremgår af et brev sendt fra Randers Kommune til firmaet Nordic Waste, som TV2 Østjylland er i besiddelse af. Jordskreddet fandt sted ved Nordic Waste.

Randers Kommune anser Nordic Waste som ansvarlig for skaden, og regningen er derfor blevet sendt videre til firmaet.

I et orienteringsbrev til byrådsmedlemmerne i Randers skriver kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, at det er en foreløbig opgørelse, fordi der kan komme flere regninger for perioden.

I brevet, som er sendt til Nordic Waste, fremgår det ifølge TV2 Østjylland, at Randers Kommune har lagt ud for udgifterne.

"Dette udgør en likviditetsmæssig væsentlig belastning for Randers Kommune. Randers Kommune skal derfor opfordre til, at Nordic Waste A/S snarest muligt foretager betalingen," lyder det i brevet.

Kommunen tilbyder ifølge TV2 Østjylland, at Nordic Waste kan tilbageholde en procentdel af beløbet, da der er tale om en foreløbig opgørelse.

Nordic Waste laver undersøgelse

Samtidig oplyser Nordic Waste, at firmaet har hyret rådgivningsvirksomheden GEO til at undersøge årsagen til jordskredet.

"Vi har med en sag at gøre, hvor der er mange ubekendte. Skyldes ulykken de ekstreme mængder nedbør i 2023? Er årsagen at dele af den naturlige lerkappe har revet sig løs? Eller er der andre ting, der har spillet en rolle?", skriver firmaet i pressemeddelelsen.

"Faktum er, at ingen ved det med sikkerhed", skriver de derefter.

Undersøgelsen vil blive iværksæt i marts eller april, skriver Nordic Waste. Den kan nemlig ikke sættes i gang, før jordskreddet er i ro, og der er mindre nedbør.

I pressemeddelelsen skriver virksomheden, at 2,5 millioner ton jord er i bevægelse, og at det indebærer en stor arbejdsindsats for at sikre Alling Å og den omkringliggende natur.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.