dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Hospitalerne vil halvere deres CO<sub>2</sub>-udledninger inden 2035
De samlede udledninger i ind- og udland fra det danske sundhedsvæsen er steget fra 2,8 millioner ton i 1990 til 4,2 millioner ton i 2021. (Arkivfoto).
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Hospitalerne vil halvere deres CO2-udledninger inden 2035

Halveringen af hospitalernes udledninger skal blandt andet ske ved at påvirke markederne og omlægge arbejdsgange.

Danske Regioner præsenterer en ny strategi, hvor målet er at halvere de regionale hospitaler og institutioners forbrugsbaserede CO2-udledninger inden 2035 sammenlignet med 2022. Det skriver Dagbladet Information.

Sundhedsvæsenet vurderes i dag til at tegne sig for omkring seks procent af CO2-udledningerne. Strategien lyder, at regionerne vil påvirke markederne til at omstille sig gennem grønne udbud.

Strategien medregner CO2-udledninger fra energi og transport, men også fra indkøb og forbrug af bl.a. lægemidler og medicinsk udstyr for 40 milliarder kroner om året. Inden 2035 vil regionerne halvere udledningerne sammenlignet med 2022 svarende til over 1,6 mio. ton CO2 om året, oplyser regionerne.

- Regionerne vil gå forrest med den grønne omstilling af hospitalerne. Med udspillet går vi den svære, men nødvendige vej og regner indkøb og forbrug med. Vores mål er ambitiøst, fordi den grønne omstilling skal ske samtidig med, at flere danskere har brug for behandling i sundhedsvæsnet fremover – og ikke mindst mere specialiseret behandling, siger næstformand for Danske Regioner Mads Duedahl (V).

Derudover vil de omlægge arbejdsgange og forbrug - blandt andet fra engangs- mod flergangsudstyr. Regionerne vil desuden udfase olie- og gasfyr til opvarmning til fordel for mere energieffektive løsninger baseret på vedvarende energi.

Ifølge Information oplyser Danske Regioner, at de samlede udledninger i ind- og udland fra det danske sundhedsvæsen er steget fra 2,8 millioner ton i 1990 til 4,2 millioner ton i 2021. Tallene er baseret på data fra Danmarks Statistik. Præcisionen er ikke ”så høj som andre statistikker”, men dog ”så god”, som det kan blive på ”nuværende tidspunkt”.

Grønne løsninger

De danske regioner har i flere år arbejdet med at finde grønne løsninger. Eksempelvis udfasede Regionshospitalet Randers sidste år brugen af lejepapir og engangskopper.

Imens droppede Aalborg Universitetshospital engangstermojakkerne, som er lavet af plastik.

De danske hospitaler genererer årligt cirka 4.000 ton plastikaffald kun fra emballage. Det skrev Danske Regioner i en pressemeddelelse sidste år.

Organisationen indgik i 2023 en aftale med indkøbsorganisationer for hospitaler i Sverige, Norge, Island og Finland. Den skal give en banefordel til virksomheder, der leverer til hospitalerne og vil være en del af den grønne omstilling.

Anders Kühnau (S), som er formand for Danske Regioner, sagde sidste år, at han forventede, at den nordiske aftale ville have "en stor effekt".

- Som Thors Hammer sætter vi en kæmpe indkøbsmuskel i sving for at gøre hospitalerne grønnere. Aftalen gavner den grønne omstilling i Danmark.

/ritzau/
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.