dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Holbæks drøm om overskudsvarme fra Novo Nordisk lider stille død
Novo Nordisk er i gang med opførelsen af nye fabrikker i Kalundborg for over 42 mia. kr. De nye fabrikker vil give mere overskudsvarme, men planer om at udnytte den til at gøre Holbæk gasfri bliver nu udskudt. (Arkivfoto.)
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Skulle gøre 'Danmarks største gasby' gasfri:
Holbæks drøm om overskudsvarme fra Novo Nordisk lider stille død

Plan om at føre grøn overskudsvarme fra Novo Nordisk-fabrikker i Kalundborg videre til ’Danmarks største gasby’, Holbæk, bliver lagt på is i 25 år. Opkoblingspris var for høj og timing for dårlig.
14. MAR 2024 12.01

KALLUNDBORG / HOLBÆK: Novo Nordisks fabrikker i Kalundborg producerer foruden diabetesmedicin masser af overskudsvarme. Med en ny investering på over 42 mia. kr. i nye fabrikker skabes der ekstra meget af det – svarende til opvarmningen af 40.000 husstande.

Mest oplagte aftager er Holbæk, som er Danmarks største gasby og fortsat afhængig af den fossile energikilde. Delingen af energien vil også flugte med regeringens ønske om at reducere forbruget af gas især fra Rusland.

Men planen om levering af overskudsvarme til Holbæk 40 kilometer væk i en ny rørføring er nu sat på pause i 25 år. Det fortæller de involverede parter til mediet Klimamonitor.

- Det er den lange transportledning, der tager livet af projektet, fortæller Camilla Hay, programleder for fjernvarme hos forsyningsselskabet Fors.

Et problem er, at Fors i Holbæk endnu ikke ved, hvor stort fjernvarmenettet, der er ved at blive udrullet, bliver. 

- Varmen fra Kalundborg ville kunne fortrænge al naturgas, så det er ikke potentialet, der halter. Men når vi ikke ved, hvor stor tilslutningen bliver, kan vi ikke garantere forretningsmodellen. Derfor blev vi enige om ikke at gå videre, siger Camilla Hay til.

Udskrivninger til varmepumper i Holbæk betyder, at Fors først kan give Kalundborg en ny chance, når de nyindkøbte pumper er udtjent. Om 25 år.

- Forhåbentlig er det oplagt med en rørføring da, siger Camilla Hay fra Fors.

Novo Nordisk kigger andre steder hen

En opkobling mellem overskudsvarme fra især Novo Nordisks fabrikker i Kalundborg og Holbæks behov for grønnere energi har været på tegnebrættet i over ti år. Udmeldingen fra Holbæk og ekstra overskudsvarme fra Kalundborg betyder derfor, at erhvervssamarbejdet Kalundborg Symbiose for alvor kigger længere end Nordvestsjælland, når det gælder energisamarbejder om fjernvarmen.

Uden at komme det nærmere er formuleringen »det øvrige Sjælland«, siger Michael Hallgren, produktionsdirektør i Novo Nordisk Kalundborg og formand for Kalundborg Symbiose.

- Det er fortsat vores forventning, at projektet, der vil være Danmarks største sektorkoblingsprojekt, vil indfri vores ambition om at udnytte overskudsvarme fra industrien og bidrage til grøn omstilling, øget forsyningssikkerhed og ressourceoptimering på tværs af sektorer, kommunegrænser og brancher, siger Michael Hallgren.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.