dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Frit valg i frit fald

De mange plejekonkurser kalder på handling. FOA, DI og Odense Kommune debatterede erfaringer, konsekvenser og mulige løsninger i dknyts telt på Folkemødet

BORNHOLM: Mere end hver tredje kommune har prøvet en privat plejekonkurs, og over 25 private plejefirmaer er gået konkurs siden 2013. Det har medført store gener for kommuner, borgere og ansatte. Hvad gør kommunerne for at undgå plejekonkurser?

Dette debatterede Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA, Mette Rose Skaksen, branchedirektør i Dansk Industri (DI) og Brian Skov Nielsen (EL), ældre- og handicaprådmand, Odense Kommune.

Dennis Kristensen konstaterede, at der er mange krav, man kan stille:

- Der skal være sammenhæng mellem egenpraksis, og det man kræver af andre. Tilsvarende på overenskomstområdet, hvis man ikke stiller krav til personalet om en løn, der er normalt i branchen, så risikerer man f.eks., at vi på mandag sender konfliktvarsel til en virksomhed, vi har forhandlet med i meget lang tid for at få en overenskomst, og deres argument er, at den overenskomst simpelthen er ’for dyr til os’, siger Dennis Kristensen, og fortsætter:

- Hvis de har ret i det, slipper de billigere end deres konkurrenter. Så er det lønmodtagere med lavere løn, der betaler for, at vi indførte konkurrence på ældreplejen. Det var vist noget med, at de ældre skulle opleve et frit valg, og ikke at de ansatte skulle opleve et frit fald.

10.000 ældre ramt
FOA formanden opsummerede den komplekse situation sådan:

- Fritvalgsordningen fik vi 2003, i 2013 fik vi en markant ændring i serviceloven, så kommunerne kan udbyde selve fritvalgsordningen. Derfor er konkurserne fra 2013 og til i dag steget markant. Det er et omfang, der er rigtig stort, og vi har nu knap 10.000 ældre , der er berørt af disse konkurser, mens 1.000 ansatte har mistet deres job.

Han understregede, at fritvalgsordningen er på vej til den store kannibalisering, fordi de store virksomheder nu kommer tilbage, fordi markedet nu er interessant.

- De kommer til at smadre eller æde de små eller mellemstore virksomheder, som det her i virkeligheden startede med. Nogle kommer til at dø i denne konkurrence, pointerede Dennis Kristensen.

Mette Rose Skaksen konstaterede også, at markedet er ændret med regelændringerne i 2013:

- Vi havde ikke forudset det, og det er også svært for kommunerne, så det er derfor, vi sammen med Kammeradvokaten er kommet med anbefalinger til hvordan man kan undgå disse konkurser. En af de vigtigste anbefalinger fra DI er, at kommunerne skal blive bedre til at stille krav til leverandørerne, sagde hun.

Ud med de useriøse
DI  har også et ønske om, at der er et godt marked for de seriøse virksomheder, samt at de useriøse slet ikke kommer ind og får en opgave i første omgang:

- Vi anbefaler, at kommunerne stiller krav om bankgaranti – det har to fordele: at banken går dem efter i sømmene, og hvis ulykken skulle være ude, har kommunen en bankgaranti til at dække udgifter for bl.a. medarbejderne. Vi ser ofte, at kommunerne lægger for megen vægt på prisen og presser den. Der skal de lægge mere vægt på kvalitet, synes vi i DI, understregede Mette Rose Skaksen.

Ikke gode nok
Odense Kommune har prøvet tre konkurser, men nu vil man prøve at undgå flere:

- Konkursen rammer altid sjovt nok fredag eftermiddag, og vi er i Odense desværre blevet rigtig gode til at tage over efter konkurs, det har vi gjort tre gange nu med et nødberedskab klart. Den hjælp vi sender ud af huset skal være tryg og i orden, og fagligheden skal være der, og man skal vide, at den leverandør, man har valgt, kommer igen, understregede Brian Skov Nielsen, der også pointerede, at med tre konkurser har de bare ikke været gode nok.

- Vi har derfor kigget på de krav, vi har stille til virksomhederne, bl.a. på økonomi og faglighed, og vi har set på Kammeradvokatens anbefalinger. På den baggrund indfører vi nye kontrolregler efter sommerferien, og vi håber, at det kan være med til at undgå flere konkurser, så borgeren føler sig tryg, og det man har valgt, også kommer igen mandag morgen.

Brian Skov Nielsen ønsker ikke at kaste flere penge efter private virksomheder:

- Det er en betændt branche med dårlige vilkår for de ansatte. Det skal vi lave om på. Det er de svageste og mest sårbare borgere, der bliver ramt af det her, så det er vigtigt med forsyningssikkerhed, og at den hjælp, de ældre har krav på, kommer igen på trods af sygdom mm. Derfor skal vi sætte en nedre barre for de firmaer, der skal levere denne hjælp, og det er det vi gørt med nye regler, sagde Brian Skov Nielsen.

Hele debatten kan ses på dknyt og Kommunens Periscope-streaming.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.