dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Favrskov må æde regning for kollapset tag
To spær kollapsede, da taget i hal 1 i Rønbæk Idrætscenter i Hinnerup styrtede sammen. Heldigvis skete det om natten, da ingen var til stede i hallen.
Foto: Flemming Krogh/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Favrskov må æde regning for kollapset tag

Landsretsdom gik kommunen imod i erstatningssag om idrætshal, hvis tag kollapsede.

FAVRSKOV: På dagens byrådsmøde bliver politikerne i Favrskov nødt til at acceptere at betale godt 1 mio. kr. i sagsomkostninger, efter at kommunen i november tabte en sag i landsretten om ansvaret for, at taget på en blot fem år gammel idrætshal kollapsede i 2016.

I forvejen har kommunen betalt 10,8 mio. kr. for at genopbygge hallen samt udgifter for at føre retssagen mod to virksomheder, Thyssen Stål og LB-Consult. Først som en syn- og skønssag, derefter i byretten, hvor kommunen tabte med to dommerstemmer mod én, og derefter i landsretten, hvor det blev til et rent nederlag. 

Kommunen har under hele sagen rådført sig med advokatfirmaet Bech-Bruun, som har vurderet, at der var 80 pct. chance for at vinde sagen, fremgår det af dagsordenen for dagens møde. Men sådan skulle det altså ikke gå.

Også manglende vedligehold

Den involverede skønsmand har vurderet, at den primære årsag til tagets kollaps var manglende kipningsfastholdelse af stålrammen og manglende nødafløb, men at kommunens manglende vedligehold af tagbrøndene også spillede en rolle. Og det blev afgørende i landsretten.

Skønsmanden har nemlig også vurderet ud fra en algekant, at der stod 325-350 mm vand på taget, da det kollapsede. Dermed modstod stålrammen en betydeligt større last, end den skulle kunne holde til. 

Hvad det manglende nødafløb angår, blev muligheden for at lave sådan ét faktisk drøftet på et byggemøde, hvor kommunen og dens rådgiver deltog. Så selv om projektering af flade tage uden et nødafløb ifølge skønsmanden ikke er i overensstemmelse med god projekteringsskik, har LB-Consult ifølge dommen ikke udvist så klare professionelle fejl, at de kan afkræves erstatning.

Borgmester Lars Storgaard (K) ærgrer sig over nederlaget.

- Nu skal vi videre herfra, så må vi finde de penge i kassen, men dem kunne vi have brugt til mange andre gode ting, siger han til TV2 Østjylland.

 

Læs mere om sagen i dagsordenens pkt. 13 her.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.