Efter it-fejl: Nu skal dødsfald undersøges og patienter indkaldes
HOVEDSTADEN / SJÆLLAND: Region Hovedstaden og Region Sjælland er i gang med at undersøge, om patienter er døde eller har taget skade som følge af en it-fejl, skriver DR København på baggrund af aktindsigter.
Undersøgelserne kommer, efter at regionerne 25. oktober rettede en fejl i det udskældte it-system Sundhedsplatformen, som i løbet af et halvt år havde ført til, at der stod forkerte doseringer på 4103 pilleglas og æsker.
Indtil videre ved regionerne, at fem patienter har taget forbigående skade af fejldoseringer, mens 303 patienter skal til undersøgelse, så man kan få vished for, om de har taget skade af fejlmedicinering.
Vedrørende dødsfald har Region Sjælland indtil videre undersøgt og frikendt fem af otte dødsfald, mens Region Hovedstaden har frikendt syv af 16 dødsfald. Altså i alt halvdelen af de tilsammen 24 dødsfald, som de to regioner har udtaget til undersøgelse fra de næsten fire måneder, der gik fra den alvorlige it-fejl blev indrapporteret, og til problemet blev løst.
Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) fra Region Hovedstaden venter ikke, at der konstateres dødfald med it-fejlen som årsag.
- Vi har kontaktet mere end 99 pct. af de omkring 3.000 berørte recepter, hvor der har været fejl på vores medicinlabels. Der er ikke blevet konstateret dødsfald eller alvorlige skader. På den baggrund forventer vi heller ikke, at der bliver fundet yderligere.
- Men det er klart, at det er alvorligt, fordi fejlen blev indrapporteret i juli, men først endeligt rettet i oktober. Vi er nu i gang med at undersøge, hvordan der kunne gå fire måneder, hvor man ikke vidste, hvad fejlen skyldtes, siger hun til Ritzau.
Overlægeforeningen kræver hele Sundhedsplatformen undersøgt for fejl.
- Nu bliver man simpelthen nødt til at sætte turbo på at rette fejlene, sådan at vi kan få tillid til, at Sundhedsplatformen understøtter opgaven, vi har i sundhedsvæsenet, som er at hjælpe folk og behandle dem, i modsætning til at være til fare for deres sundhed, siger Overlægeforeningens formand Lisbeth Lintz til DR København.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.