dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Ankestyrelsen: Thisted Kommunes drift af kurbad er ulovlig
Thisted Kommune skal nu finde en fremtidig løsning for driften af kurbadet i Sydthy.
Foto: Thisted Kommune

Ankestyrelsen: Thisted Kommunes drift af kurbad er ulovlig

Sauna og dampbad er ok, men fri adgang til frugt og salg af behandlinger er ikke kommunale opgaver.
30. JAN 2024 15.55

THISTED: Det er ikke lovligt, at Thisted Kommune driver Sydthy Kurbad under sin nuværende form. Det fastslår Ankestyrelsen i en ny afgørelse.

Sydthy Kurbad blev bygget i 2006, efter at daværende Sydthy Kommune blev opmærksom på, at der kunne hentes midler i et EU-tilskudsprogram for udkantskommuner. Håbet var bl.a. at kunne tiltrække turister, har kommunen oplyst til Ankestyrelsen.

Lige siden har kommunen stået for driften af kurbadet.

Sydthy Kur- og Svømmebad består dels af et svømmebad med et grotte- og strandbadsbassin, stor finsk sauna og et romersk dampbad med tilhørende koldtvandsbassin med en entrepris på 55 kr. for voksne. Dels af et kurbad med en entrepris mellem 195 og 495 kr., hvor alle har adgang til et caféområde med frugt, isvand, kaffe og et valgfrit peelingprodukt, og de dyre pakker indeholder desuden middag og drikkevarer. Dertil kan man tilkøbe fx massage, ansigtsbehandling og forskellige bade og produkter.

Henviser til andre kommuner

Ankestyrelsen blev opmærksom på kommunens drift af kurbadet i 2019 og har udbedt sig en forklaring. Kommunen har argumenteret for, at kurbadsoplevelser er blevet en aktivitet, som stort set alle borgere benytter sig af, og at der derfor må være hjemmel til i kommunalfuldmagten til driften. 

Blandt andet henviser kommunen til, at Statsforvaltningen Midtjylland i 2007 forholdt sig til Aarhus Kommunes drift af svømmeanstalten Spanien og nåede frem til, at driften var i orden, når tilbuddene var for alle borgere.

Desuden gør Thisted opmærksom på, at flere kommuner tilbyder "hverdagsluksus", fx tilbyder Københavns Kommune kurbadsoplevelser i Øbro-Hallens kurbad, og Frederiksberg Kommune gør det samme i Frederiksberg Svømmehal. 

Fremtiden analyseres

Ankestyrelsen er enig i, at svømmebadet med saunaer og dampbad er en lovlig kommunal opgave. Kurbadet med tilhørende café er imidlertid i strid med forbuddet mod, at kommuner driver handel, afgør styrelsen efter en nøjere vurdering af kurbadets tilbud. Den giver kommunen en frist på to måneder til at oplyse, hvad udtalelsen giver anledning til.

Thisted Kommune "accepterer naturligvis Ankestyrelsens vurdering", men har fået fristen på de to måneder forlænget, så der bliver tid til en grundig analyse og vurdering af den fortsatte drift, oplyser kommunen på sin hjemmeside.

Når mulighederne er klarlagt, vil de blive fremlagt til politisk behandling.

Læs Ankestyrelsens afgørelse her.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.