'En rigtig møgsag': KL taber klagesag over kritisk dokumentar
Det var fra begyndelsen 'en rigtig møgsag' for KL, da en journalist begyndte at endevende brugen af penge i interesseorganisationen som led i en kritisk dokumentarudsendelse til TV2.
En kontorchef blev politianmeldt, og det kom frem, at KL's juridiske afdeling i årevis havde haft et overforbrug med dyre middage og privatlignende udgifter - og oveni hatten har KL nu også tabt en klagesag over udsendelsen i Pressenævnet.
KL mente, at journalisten bag udsendelsen 'En rigtig møgsag', der blev sendt på TV2 i efteråret 2017, havde handlet i strid med god presseskik. Klagen omhandlede flere overordnede forhold - bl.a. kritiserede KL journalistens handlemåde, TV2's forelæggelse og fremstillingen af KL i udsendelsen.
Ingen af klagepunkterne har givet anledning til kritik, og Pressenævnet konkluderer nu, at udsendelsen ikke gav et misvisende billede af forholdene i KL, som alle landets 98 kommuner er medlem af.
'Efter en samlet vurdering af sagens omstændigheder finder Pressenævnet, at der har været vanskeligheder i kommunikationen mellem journalisten og KL, hvilket TV 2 således har haft belæg for at fremstille i programmet, ligesom nævnet sammenfattende finder, at det fremgår tilstrækkelig klart af programmet, at omtalen vedrører nogle enkelte sager i KL,' skriver Pressenævnet i afgørelsen.
'På denne baggrund udtaler nævnet ikke kritik af TV 2s fremstilling vedrørende KL,' lyder det.
Sommerhuse og Michelin-middag
Sagen, som dokumentarudsendelsen handler om, tog sin begyndelse i efteråret 2016, da journalisten - som dengang arbejdede hos gratisavisen metroxpress - afslørede, at kontorchefen havde lejet tre seks-personers sommerhuse til tre personer i forbindelse med Folkemødet på Bornholm. Kontorchefen fratrådte herefter sin stilling.
Siden voksede sagen, der bl.a. har afsløret, hvordan KL i årevis har betalt for udgifter i strid med reglerne, køb af Mont Blanc-kuglepenne til 90.000 kr., ulovlige diæter og dyre middage, bl.a. på en Michelin-restaurant.
Samtidig afslørede dokumentaren, at KL's direktør, Kristian Wendelboe, blev advaret om problemer i 2013, og at direktøren var bekendt med, at den politianmeldte chef havde købt to computere, som ifølge en medarbejder tilsyneladende gik til kontorchefens børn.
Det blev i dokumentaren også afsløret, at Dansk Idrætsforbund i 2016 havde inviteret Kristian Wendelboe og direktørens kæreste til OL i Rio de Janeiro. KL var på vej til at betale regningen for turen på sammenlagt 77.374 kr., indtil direktøren aflyste rejsen to uger efter - direktøren har tidligere oplyst til Ekstra Bladet, at det skete, da han blev opmærksom på, hvad billetterne kostede.
'Var det bare det?'
Ifølge Pressenævnets afgørelse har TV2 oplyst, at KL's kommunikationschef efter udsendelsen skulle have udtrykt lettelse over dokumentarens indhold over for journalisten.
'Var det bare det.... Så er det ærgerligt, at vi ikke stillede op til et interview,' sagde kommunikationschefen angiveligt ifølge TV2.
Netop det faktum, at KL's direktør ikke stillede op til et interview i dokumentaren, var en del af klagesagen. KL mente således, at det var forkert og i strid med god presseskik, at det i dokumentaren fremstår, som om at KL ikke ville udtale sig til journalisten. Et bestyrelsesmedlem fra foreningen stod bl.a. frem og hævdede, at KL havde forsøgt at holde sagen skjult for offentligheden - men det er ikke rigtigt, mente KL.
'Desuden har KL bemærket, at KL ikke, som det gentagne gange har været antydet af TV 2 både i programmet og i den efterfølgende kontakt med TV 2 Nyhederne, har forsøgt at undgå at udtale sig om sagen,' lød forklaringen.
Damage control
'KL har allerede flere måneder før programmets visning udtalt sig til adskillige medier og responderede ligeledes på samtlige henvendelser i forbindelse med visningen, herunder gentagne gange på TV 2's egne platforme,' skrev KL til Pressenævnet.
TV2 mente derimod, at KL's interviews med andre medier skulle anses som 'damage control' og mediet henviste samtidig til, at Dokumentarkompagniet - selskabet bag dokumentaren - forgæves havde forsøgt at få KL's direktør til at stille op til et interview i perioden fra juni 2017 til september 2017.
'Dokumentarkompagniet ApS har forgæves ringet til direktøren 12 gange, ligesom Dokumentarkompagniet ApS har sendt flere emails til KL,' lød det.
I afgørelsen konkluderer Pressenævnet, at TV2 ikke har tilsidesat god presseskik, og at KL har fået rig mulighed for at stille op til et interview.
'KL fik tilsendt tilstrækkelig spørgeramme til brug for et interview, som KL afslog at medvirke i, ligesom KL havde fået programmet til gennemsyn forud for offentliggørelsen. Pressenævnet fandt det derudover ikke dokumenteret, at de journalistiske metoder var i strid med god presseskik, ligesom programmet ikke gav et misvisende billede af KL,' lyder det.
Læs hele afgørelsen fra Pressenævnet her.
Rettelse: Det har tidligere fremgået af denne artikel, at KL-direktør Kristian Wendelboe aflyste en rejse med sin kæreste til OL i Rio de Janeiro i 2016 få uger efter, at TV2 havde fået aktindsigt i bilagene. KL's kommunikationschef oplyser overfor dknyt, at dette ikke er korrekt. TV2 havde på daværende tidspunkt ikke fået aktindsigt i materialet, oplyser kommunikationschefen. KL-direktøren har tidligere fortalt til Ekstra Bladet, at han aflyste rejsen, da han blev opmærksom på, hvad billetterne kostede. dknyt beklager fejlen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.