Hackere har spioneret mod danske energiselskaber
Danske energiselskaber har ved flere lejligheder været udsat for målrettet cyberspionage som det, der i 2015 endte med at lamme store dele af energiforsyningen i Ukraine. Det siger blandt andet chefen for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, Thomas Lund-Sørensen til Jyllands-Posten:
- Vi har ikke klare eksempler på, at tele- eller energiforsyning i Danmark er blevet lagt ned af hackerangreb. Men vi har indikationer på, at mange forstadier til et destruktivt angreb finder sted, nemlig rekognoscering, hvor udefrakommende har undersøgt sårbarheden i et netværk, siger han.
Ifølge FE-chefen er der blandt andet eksempler på, at hackere har forsøgt at komme ind med såkaldte spionageværktøjer, der 'meget hurtigt kan gå fra at kopiere data til at ødelægge data'.
- Det er mere eller mindre de samme værktøjer, man kan bruge til det, siger Thomas Lund-Sørensen.
Afværget på forhånd
Udmeldingen kommer, kun få måneder efter at USA udsendte en advarsel om, at Rusland havde hacket amerikanske energiselskaber - herunder landets atomkraftværker - med det formål at lamme den amerikanske energiforsyning i tilfælde af en konflikt.
Jørgen S. Christensen er forsknings og teknologidirektør i Dansk Energi, der har størstedelen af de danske el- og forsyningsselskaber i Danmark som medlemmer. Han bekræfter, at der har fundet angreb sted.
- Vi har også kunnet se, at der var noget aktivitet på de russiske adresser, som FE har udpeget. Men de kom ikke ind i vores systemer. Vi afværgede det, siger han.
Meget sårbare selskaber
Alligevel advarer flere sikkerhedseksperter fra en række store konsulenthuse nu om, at sikkerheden i den danske elforsyning er alt for hullet.
De mener, at det kun er et spørgsmål om tid, før den danske energiforsyning bliver hacket. Det bekymrer sikkerhedsrådgiver i Accenture Jesper Lund Hedegaard.
- Danske forsyningsselskaber er meget sårbare, og jeg er meget bekymret. I yderste konsekvens kan disse angreb koste menneskeliv, siger han til Jyllands-Posten.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.