dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Teknisk bøvl når anbragte børn skal snakke med kommunedamen
Foto: Jakob Dall, Ritzau Scanpix

Teknisk bøvl når anbragte børn skal snakke med 'kommunedamen'

Video- og sms-kontakt med anbragte børn og unge gør det nemmere for sagsbehandlere at hjælpe, viser et fem-årigt forskningsprojekt i syv kommuner. Men der var uventet mange forhindringer
30. MAJ 2018 9.54

Kan it forvandle en sagsbehandler fra at være 'kommunedamen', som det anbragte barn ser hvert halve år, til at være en kendt person, som barnet tør betro sig til?

Ja, viser et fem-årigt forskningsprojekt om teledialog, som VIVE og Aarhus Universitet har gennemført i samarbejde med syv kommuner; Herning, Horsens, København, Norddjurs, Randers, Silkeborg og Aarhus.

Til gengæld har det vist sig at være mere bøvlet at indføre end forventet, især fordi kommunerne har været udfordret af teknologien. 

Konklusionen på projektet er, at teledialog, når det fungerede over længere tid, kan være til stor nytte for både børn og unge og deres sagsbehandlere. Mange af de deltagende børn og unge var glade for, at de følte sig set og hørt af sagsbehandleren, og der blev opbygget tillid. 

Til gengæld lykkedes det kun for halvdelen af de involverede sagsbehandlere i projektet at gennemføre et forløb med teledialog, og i det hele taget har der været mange udfordringer i at få teledialogen til at fungere.

Et af de største problemer har været, at man af hensyn til datasikkerhed ikke bare må skype og sms'e på den måde, børnene er vant til. I stedet skulle der findes sikre dataløsninger, som ofte krævede indkøb af licenser til it-systemer, som slet ikke er indrettet til børns og unges behov.

Abonnenter på kommunen.dk kan læse hele historien her. Ikke-abonnenter kan tegne en måneds gratis prøveabonnement.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.