dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Vejle klar med 11 nye virtuelle og digitale teknologier

Borgerne skal sættes i stand til at kunne mere selv i hverdagen eller forbedre deres træningsmuligheder - bl.a. med døgn- og sansebelysning

VEJLE: Terapeuter og pædagoger i Vejle Kommune får flere og flere opgaver med træning af borgere. Det kan f.eks. være genoptræning efter sygehusophold eller bostøtte til mennesker med udviklingshandicaps. En måde at imødegå den stigende efterspørgsel kan være virtuel træning eller særlige træningsapps.

Ideen med virtuelle eller digitale træningskoncepter er, at medarbejderen ikke behøver at være fysisk til stede under borgerens træning. Borgeren kan træne i hjemmet, når der er tid og overskud til det. Samtidig undgår borgeren en del unødvendig transport.  

Dette er en del af baggrunden for valget af de nye velfærdsteknologier, som Vejle Kommunes Velfærdsteknologiråd, der består af seks medlemmer af byrådet, har givet penge til. Rådet har frem til 2020 det overordnede ansvar for at prioritere de i alt 40 mio. kr. til ny velfærdsteknologi, oplyser kommunen.

Virtual reality-briller
Udover virtuelle træningskoncepter omsættes nogle af puljepengene også til at teste virtual reality-udstyr på plejecentrene, f.eks. virtual reality-briller, hvor demensramte kan besøge barndomsbyen, tage en tur i skoven eller se lokale seværdigheder hjemme fra plejecentret - og på den måde give de demensramte nære oplevelser og mere livskvalitet. Også sengeliggende borgere kan på denne måde få flere oplevelser i hverdagen.  

Undersøgelser fra virtual reality-projekter i andre kommuner har f.eks. vist, at demensramte er gået fra at være kede af det til at være mere glade. F.eks. kan brillerne give dem nogle rigtig gode stunder og vække gamle og næsten udslukte minder til live igen og dermed skabe livsglæde.  

Et nyt projekt, som også kommer de demensramte til gode, er nye teknologier inden for døgn- og sansebelysning. Ved at regulere belysningen indendørs kan ældre og demente, som ofte er generet af søvnforstyrrelser, få en bedre døgnrytme med færre smålure i løbet af dagen og færre afbrydelser om natten.  

I budgetforliget i 2012 blev der afsat 20 mio. kr. til at teste og investere i teknologi i perioden 2012-2016, som skal imødekomme de kommende års demografiske udfordringer. I 2017 satte Vejle Kommune turbo på denne proces ved at afsætte yderligere 20 mio. kr. til investeringer frem til 2020. Siden 2012 er der afprøvet ca. 70 forskellige teknologier.

De 11 nye teknologier, som i alt koster 2.255.000 kr., er: Digital vasketøjssortering, motiverende virtuel træning, nattero, sensorlagen til tryksårsforebyggelse, søvnsensor til måling af døgnrytme, virtual reality-kuffert, interaktiv træning med e-Wall, digitalt støttesystem til borgere med autisme, app til sundhedscenter genoptræning, digital risikovurdering og døgn- og sansebelysning.

ka
 
 
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.