Italiensk storentreprenør stævner 3F efter millionbod
Det italienske firma Solesi tabte i december efter flere faglige sager og års tilløb en stor sag i Arbejdsretten, hvor de blev idømt en bøde på 14 mio. kr. for grov underbetaling af udenlandske arbejdere. Men nu tager virksomheden en helt ny og usædvanlig taktik i brug for at slippe uden om sit ansvar.
3F har nemlig modtaget en stævning fra en domstol på Sicilien, hvor Solesi sagsøger 3F og anmoder om ‘afslag på anerkendelse og fuldbyrdelse af udenlandsk dom’. Det skriver Fagbladet 3F.
For næstformand i 3F Byggegruppen Palle Bisgaard er den nye udvikling i sagen et klart eksempel på udfordringerne ved et fuldstændigt åbent arbejdsmarked med fri vandring mellem grænserne.
- De nationale regler, der skal beskytte arbejderne, er slet ikke fulgt med den frie bevægelighed. Vi har før set sager mod enkeltpersoner fra Polen, som vi har skaffet penge gennem fagretlige sager, og hvor arbejdsgiveren så har stævnet dem i hjemlandet for at få pengene tilbage. Men at et stort selskab, som har tiltrådt en overenskomst i Danmark og arbejdet på et statsligt byggeri, forsøger at slippe uden om dansk ret ved at gå til retten i hjemlandet, det er helt nyt for mig. Det er virkelig problematisk, hvis det viser sig overhovedet at kunne lade sig gøre, siger Palle Bisgaard.
Ferie og pension
Det er den civile ret i Siracusa på Sicilien, hvor Solesi har hovedsæde, der skal behandle anmodningen om at retsforfølge 3F. Solesi kom til Danmark i 2013 for at stå for en milliardudbygning af olieterminalen i Fredericia for det dengang statsejede Dong Energy (i dag Ørsted).
Firmaet vil have afvist en dom fra Arbejdsretten, hvor 130 udenlandske ansatte på byggeriet fik rettens ord for, at Solesi havde snydt dem for 14 mio. kr. i feriepenge- og pensionsindbetalinger.
Nu hævder Solesi, at den danske dom er i modstrid med både de ‘grundlæggende retsprincipper’ i italiensk ret, EU-regler og den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
'Ikke meningen'
Juraprofessor Jens Kristiansen fra Københavns Universitet fastslår, at det er et usædvanligt skridt, at Solesi nu vil have en lokal domstol til at underkende dommen fra Danmark.
- Jeg har aldrig hørt om, at en udenlandsk virksomhed efterfølgende har anfægtet en dom fra Arbejdsretten i deres hjemland, siger Jens Kristiansen til Fagbladet 3F.
- Det er ikke meningen, at virksomheder skal kunne ‘shoppe rundt’ mellem forskellige retsinstanser i flere lande, fordi de har fået en dom imod sig i ét land, som de er utilfredse med. Det vil selvsagt også udgøre en udfordring for det arbejdsretlige systems håndhævelse af udstationerede lønmodtageres rettigheder, hvis det skal være muligt at anfægte en dom fra Arbejdsretten i virksomhedens hjemland, uddyber Jens Kristiansen.
rp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.