dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Sygehus erklærede 69-årig død ved en fejl - og så lukkede alt ned

Når en patient fejlagtigt erklæres død, sker det gennem det elektroniske indberetningssystem. Herefter starter en kædereaktion umiddelbart fra it-system til it-system
29. MAR 2018 12.14

SYDDANMARK: 69-årige Kirsten Kristensen blev i begyndelsen af marts indlagt på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg med lungebetændelse. Men da hun blev udskrevet, var hele hendes liv slettet. Hun var erklæret død ved en fejl. Derfor er et stort arbejde nu gået i gang med at genaktivere mange af hendes personlige data og papirer, oplyser DR Syd.

Mens hun var indlagt, begyndte brevene at lande i postkassen derhjemme. Forsikringen skulle opgøres, og nem-ID blev lukket ned. Udover forsikring og nem-ID, blev også pension, bank, atp, skat, pas og kørekort ramt af Kirsten Kristensens digitale død.

Torben Knudsen, ledende overlæge på medicinsk afdeling, beklager.

- Det er simpelthen en identifikationsfejl. Og når første led i kæden går galt, så gør de næste led det også. Det tager vi det fulde ansvar for. Det er en helt central arbejdsgang, hvor vi har kikset, erkender han overfor DR.

Når en patient erklæres død, sker det gennem det elektroniske indberetningssystem. Herefter starter en kædereaktion fra it-system til it-system. Først får Sundhedsdatastyrelsen besked. Så Kirkeministeriet. Nærmest samtidig lukker bankkonti. Pensionsudbetalinger går i gang. Skifteret, kørekort, Nem-ID, forsikringer og så videre.

Formålet er at sikre, at den afdødes bankkonti og andet ikke bliver misbrugt. Men hvor det før i tiden tog timer eller en dag, før den proces gik i gang, sker det i dag nærmest i det sekund, en patient erklæres død i hospitalets computersystem.

- Systemet er indrettet, så det dels ikke skal være nemt at blive erklæret død. Men man skal heller ikke kunne afmelde det igen på en nem måde. Det er for at sikre borgeren, forklarer Torben Knudsen.

ka

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.