Lysinstallation på Rådhustorvet i Egedal skal invitere til udeliv
EGEDAL: Byrådet i Egedal har netop bevilget 420.000 kr. til ny lysinstallation, der skal skabe stemning og liv på Rådhustorvet.
Rådhustorvet ligger mellem rådhuset, Sundhedscenteret, plejehjemmet Egeparken og boliger i den nye Egedal By. I dag er der udsyn til markerne fra torvet, men når den nye Egedal By vokser frem, bliver torvet det uformelle samlingssted for byen. Den nye lysinstallation skal være med til at udvikle torvet til et sted, hvor man kan dyrke forskellige aktiviteter, slappe af og mødes, lyder det fra kommunen.
Kommunens kunstråd har ud fra tre forslag anbefalet et værk af kunstneren Milo Lavén, en anerkendt arkitekt og lyskunster med base i Stockholm.
- Milo Lavens forslag skilte sig ud ved at være det mest enkle og poetiske forslag, så vi var ikke i tvivl i Kunstrådet. Forslaget er stadig på ide-stadiet, men tanken er, at en cirkel af lys skal indramme og invitere til liv på pladsen, siger borgmester Karsten Søndergaard (V).
Et moderne springvand
Tidligere ville man måske have sat et springvand midt på bytorvet. Så var der noget at kigge på, folk mødtes og satte sig ned omkring det. Ideen er, at den nye installation skal have samme funktion. Værket er interaktivt og skifter farve og lysstyrke, når man interagerer med det.
- I bedømmelsen af værket har vi lagt vægt på, at det er et meget enkelt og stilfærdigt værk, der ikke larmer i byrummet, men som inviterer til at bruge torvet, lidt ligesom et moderne springvand, siger Karsten Søndergaard.
Beslutningen om at bruge 420.000 kr. på en lysinstallation i den nye Egedal By er allerede blevet mødt med kritik på sociale medier:
- Det er helt relevant at spørge om det giver mening, at bruge penge på kunstinstallationer, når der er andre områder, der trænger til et løft og det har jeg selvfølgelig også en mening om. Det er meget, meget få midler vi bruger på kunst i forhold til service, f.eks. skoler og omsorg, nærmere bestemt 0,07 pct. i 2015 og 2016 og endnu mindre i 2017, siger Søndergaard.
- Som politikere er vi nødt til både at arbejde for service og udvikling samtidig. Vi er nødt til at gøre området i Egedal By attraktivt for nytilflyttere og virksomheder. Hvis ikke vi gør det, kan vi ikke tiltrække fremtidens skattebetalere. Derudover har regeringen og KL aftalt et loft over vores serviceudgifter, som vi ikke må overskride, så vi kan slet ikke bruge flere penge på service end vi gør i forvejen, selvom vi gerne ville, siger Karsten Søndergaard.
Lys er både kunst og tryghed
Den nye lysinstallation er ikke kun kunst. Installationen reagerer på den måde borgerne bruger pladsen og kan dermed skabe mere tryghed og belyse pladsen bedre end en almindelig gadelampe.
- Der er nogle, der mener, at vi bruger for mange penge på kunst, men i forhold til andre kommuner bruger vi meget lidt. Forskningen viser, at kunst er vigtigt for vores mentale og fysiske sundhed, og den er også vigtig for vores byrum, så derfor vil jeg fortsat stå på mål for, at vi bruger 2 pct. af det, vi tjener på salg af byggegrunde, til at indkøbe kunst til områder i udvikling, siger Karsten Søndergaard.
Lysværket er en del af Lighting Metropolis, der skal hjælpe kommuner med at udnytte mulighederne i intelligent lys og dataindsamling for at skabe bedre, tryggere og mere fleksible byrum. Lighting Metropolis er et fælles initiativ for Region Hovedstaden og Skåne.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.