Ansatte i tusindvis i landets regioner og kommuner kan få adgang til syge borgeres aftaler om behandlinger og undersøgelser i det danske sundhedsvæsen, skriver Berlingske. Sundheds- og Ældreministeriet vil nemlig have indført et Nationalt Patientindeks (NPI).
Det skal bane vejen for 'deling af de enkelte borgeres aftaler i sundhedsvæsenet for sundhedspersoner og patienter', skriver avisen. Det fremgår af et udkast til en ny bekendtgørelse, som står til at træde i kraft 1. august, og det vækker bekymring hos flere organisationer.
- Det er retten til selv at styre og planlægge sit liv, der tages ud af hænderne på én. Der vil ikke være garanti for, at man selv kan bestemme, hvem der skal have adgang til ens aftaler i sundhedsvæsenet, der ellers er en ret privat ejendom, siger formand for Patientdataforeningen Thomas Birk Kristiansen, der er praktiserende læge, til Berlingske.
Meget private oplysninger
Formanden for de praktiserende læger i Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, mener, at NPI bør omfattes af persondatalovgivningen.
- Vi mener grundlæggende, at de aftaler, man har i sundhedsvæsnet, bør være omfattet af en privatlivsbeskyttelse, ligesom andre sundhedsdata er. Det kan være meget private oplysninger, der ligger der.
- Og vi mener selvfølgelig, at det skal være omfattet af retten til en eller anden form for tilsagn eller samtykke, at man deler de her oplysninger på tværs af skel i sundhedsvæsnet - oplysninger, som rigtig mange mennesker kan få adgang til, siger han til Ritzau.
Bedre samarbejde
1. august begynder der ligeledes et pilotprojekt, som skal give erfaringer med deling af patienters aftaler.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) siger til Berlingske, at pilotprojektet og NPI drejer sig om at om at løse de problemer, som nogle patienter med et kompleks forløb har.
- Der har længe været et ønske om at få et bedre samarbejde, både fra patienterne selv og pårørende, som kan føle sig utrygge ved ikke at have et overblik, såvel som sygeplejersker og læger, der bruger mange ressourcer på at sikre et overblik over den enkelte patients sygdoms- og behandlingsforløb, siger hun.
Her er et overblik over ministeriets tiltag:
* Målgruppen for indekset er patienter med komplekse sygdomsforløb og flere samtidige diagnoser.
* Det drejer sig typisk om ældre patienter med kroniske og kognitive lidelser såsom: Diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kroniske lungesygdomme, knogleskørhed, leddegigt og psykiske sygdomme.
* Et styrket digitalt overblik gennem indekset skal blandt andet skabe bedre koordination og sammenhæng i patienternes mange behandlinger.
* I første omgang skal indekset afprøves i et pilotprojekt i Aarhus Kommune og Frederikshavn Kommune, der forventes at blive sat i gang 1. august.
* Her skal de juridiske rammer for tiltaget blandt andet vurderes, herunder hvordan patienten kan frabede sig deling af sygedata.
Kilder: Sundheds- og Ældreministeriet og Danske Patienter.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.